Monday 16 September 2024

VEGAN KROFNE SA CHEESECAKE FILOM OD BOROVNICA

Vegan krofne sa cheesecake filom od borovnica. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekano testo
550 g mekog brašna
1 kašičica soli
75 g žutog šećera
150 ml toplog vode
30 g svežeg kvasca
150 g vegan vanila jogurta
1 kašičica vanile
45 ml ulja
Za fil od borovnica i krem sira
200 g vegan krem sira
100 g žutog šećera
1 kašika gustina
150 g svežih borovnica
Za topping
50 ml ulja
50 g žutog šećera

Priprema
Kvascu dodati šećer i vodu, pa izmešati da se rastvori. Nakon 10-15 minuta, prosejati brašno i so, pa im dodait kvasac, jogurt, vanilu i ulje, pa energično mešati varjačom dok se ne formira veoma mekano testo. Testo ne bi trebalo da se lepi za ruke, ali ako se lepi, ostaviti ga da odmori oko 15 minuta, a zatim ga ponovo premesiti. Na ovaj način, testo i pečene krofne će biti fantastično mekane. Staviti testo u veliku posudu, pokriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
Kada je testo spremno, prebaciti ga na blago pobrašnjenu površinu, razviti ga u veliki pravougaonik i iseći na 16 kvadrata. Pomešati krem sir, šećer i gustin, pa dodati borovnice. Staviti deo fila na svaki kvadrat testa, zatvoriti ga i oblikovati u lopticu. Poređati loptice na veliki pleh obložen papirom za pečenje.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Premazati svaku lopticu uljem i obilno posuti šećerom, pa ih ostaviti da stoje još 30 minuta. Peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 12-15 minuta. Paziti da se ne prepeku i da ostanu mekane. Pečene ostaviti da se blago prohlade i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.