Wednesday 18 September 2024

VEGAN KROFNE OD KISELOG TESTA

Vegan krofne od kiselog testa. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
700 g mekog brašna
60 g kristal šećera
10 g soli
350 ml sojinog ili bademovog mleka
60 g ulja
60 g pirea od jabuka, sobne temperature
90 g startera (100% hidratacije)
1 kašičica vanile
1 kašičica sveže rendane kore limuna
250-300 g džema za filovanje
750 ml do 1 litra ulja za prženje

Priprema
U šerpicu sipati ulje, mleko, šećer i so. Staviti na srednje jaku vatru i mešati dok se sve ne otopi i sjedini. Skinuti sa vatre i pustiti da se vrlo malo ohladi, te dodati pire od jabuka, vanilu i rendanu koru limuna. Mešati dok se sve potpuno ne sjedini, a zatim dodati kvasac. Energično mešati varjačom dok se sve ne sjedini, te početi sa dodavanjem brašna. U zavisnosti od vrste brašna i startera, možda neće biti potrebno cela količina brašna, pa dodavati postepeno.
Nastaviti mešanje dok se testo ne počne odvajati od stranica posude. Prebaciti ga na dobro pobrašnjenu radnu površinu i nastaviti sa mešenjem rukama, dodajući još vrlo malo brašna ako je potrebno, dok se ne formira glatko i mekano testo.
Staviti u nauljenu činiju, pokriti krpom i ostaviti do sobne temperature dok se ne udvostruči. U zavisnosti od temperature prostorije i aktivnosti startera, može potrajati do 6-8 sati, pa je dobro napraviti testo uveče i nastaviti sa pravljenjem krofnica ujutru.
Kada se testo udvostruči i bude spremno, staviti ga na pobrašnjenu površinu i bez mešenja i razvaljati na oko 1.5 cm debljine. Koristeći okrugli kalup ili čašu, vaditi krofne željene veličine i stavljati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pokriti krofne krpom i pustiti da se ponovo dižu oko sat vremena. U međuvremenu, sipati ulje u veliki lonac i zagrejati na oko 185-190°C, dobro pazeći, jer se radi o jako vrućem ulju.
Pažljivo uzeti krofne i staviti ih u ulje, okrenuvši donju stranu na gore, te ih pržiti oko minut ili malo više sa svake strane. Ne stavljati previše krofnica odjednom, jer će temperatura pasti i krofne se neće ispržiti ravnomerno. Staviti pržene krofne na papirne ubruse da upiju višak ulja, napuniti ih omiljenim džemom, posuti sa malo šećera u prahu i odmah poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 velikih krofni.