Saturday 14 September 2024

VEGAN KROFNE SA KREMOM OD ČOKOLADE I KAFE

Vegan krofne sa kremom od čokolade i kafe. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za krofne
525 g mekog brašna
1 kašičica vanile u prahu
1 1/2 kašičice soli
150 ml tople vode
30 g svežeg kvasca
15 g Demerara šećera, za testo
45 g Demerara šećera, za posip krofnica
150 g sojinog jogurta
60 ml ulja
5 ml jabukovog sirćeta
Za fil od čokolade i kafe
100 g crne čokolade (60%)
15 g instant espresso praha
10 g gorkog kakao praha
250 ml vegan slatke pavlake
1 kašičica vanile

Priprema
Najpre napraviti fil, jer mu treba vremena da se ohladi. Otopiti sve sastojke zajedno, na tihoj vatri, te mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Pokriti providnom folijom i staviti u frižider na najmanje 2 sata, dok se potpuno ne ohladi.
Za krofnice, pomešati kvasac, 15 g žutog šećera i toplu vodu i ostaviti oko 10 minuta. Kada bude spreman, izmešati sve suve sastojke, napraviti malo udubljenje u centru, te dodati dodati kvasac, jogurt, 45 ml ulja i sirće i mešati varjačom dok se ne formira vrlo meko i blago lepljivo testo. Prekriti krpom i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
Kada je testo spremno, prebaciti ga na lagano pobrašnjenu površinu i kratko ga premesiti. Podeliti na 12 jednakih delova i oblikovati svaki u lopticu. Uključiti rernu da se greje na 200°C. Poređati ih na veliki pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti da se odmaraju i rastu, prekrivene, još 30 minuta. Neposredno pre pečenja, premazati ih ostatkom ulja i posuti preostalim žutim šećerom.
Peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 12-15 minuta. Kada se ispeku, izvaditi ih iz rerne i odmah ih Skinuti sa pleha, kako bi se lakše ohladile. Ako se pune dok su još tople, krem će se istopiti. Umutiti čokoladni krem u veoma čvrst šlag i čim krofne budu dovoljno hladne da se mogu držati u ruci, obilno ih napuniti filom i odmah poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 bogatih porcija.