Saturday 14 September 2024

VEGAN KROFNE SA KREMOM OD BUNDEVE I BELOG VINA

 Vegan krofne sa kremom od bundeve i belog vina. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
550 g mekog brašna
1 kašičica soli
75 g žutog šećera
150 ml tople vode
30 g svežeg kvasca
150 g vegan vanil jogurta
1 kašičica vanile
45 ml ulja
Za fil od bundeve i belog vina
250 ml vegan belog vina
150 g pirea od bundeve
100 g žutog šećera
40 g gustina
1 kašičica vanile
1/4 kašičice mlevenog cimeta
prstohvat mlevenih klinčića
Za topping
50 g vegan maslaca, otopljenog
75 g žutog šećera
10 g mlevenog cimeta

Priprema
Mali deo vina izmešati sa gustinom i šećerom, a ostatak izmešati sa pireom od bundeve, vanilom i začinima, pa staviti na srednje jaku vatru da prvori. Kada počne da vri, dodati mešavinu gustina i kuvati, stalno mešajući, 2-3 minuta, dok ne počne da podseća na puding. Skinuti sa vatre, prekriti površinu plastičnom folijom i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Za krofnice, pomešti brašno i so i ostaviti sa strane. Kvasac pomešati sa šećerom i toplom vodom, pa ostaviti 10-15 minuta. Kada je kvasac spreman, dodati ga brašnu zajedno sa jogurtom, vanilom i uljem i energično mešati varjačom dok se ne formira vrlo mekano testo. Testo ne treba da se lepi za ruke, ali ako se lepi, ostaviti ga da odmori 15 minuta, a zatim ponovo umesiti. Staviti testo u veliku činiju, pokriti krpom i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi jedan sat, dok se ne udvostruči.
Kada je testo spremno, preneti ga na blago pobrašnjenu površinu i kratko premesiti. Uključiti rernu da se greje na 200°C. Podeliti na 16 jednakih delova, oblikovati svaki u lopticu i rasporediti ih na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti da odmaraju i rastu, pokrivene, još 30 minuta. Peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 12-15 minuta. Paziti da se ne prepeku i da ostanu mekane. Kada se ispeku, izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se vrlo blago prohlade.
Otopiti vegan maslac, pa glazirati svaku krofnicu sa svih strana, te odmah uvaljati u mešavinu cimeta i šećera. Svaku krofnu staviti na rešetku da se još malo prohladi, a fil energično umutiti žicom, pa obilno napuniti krofne i odmah služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.