Wednesday 18 September 2024

VEGAN KREM TORTA SA KAFOM I ŠLAGOM

Vegan krem torta sa kafom i šlagom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice od kafe
200 g mekog brašna
50 g pšeničnog griza
100 g kristal šećera
100 g žutog šećera
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice vanile
240 ml vrele vode
2 kašičice instant espresso praha
Za kremasti fil od kafe
500 ml hladnog sojinog mleka
50 g gustina
50 g mekog brašna
100 g kristal šećera
4 kašičice instant espresso praha
150 g vegan maslaca, sobne temperature
2 kašičice vanile
200 ml hladne vegan slatke pavlake

Priprema
Hladno sojino mleko izmešati sa brašnom, gustinom, šećerom i espresso prahom, pa staviti na srednje jaku vatru. Čim počne da vri, početi sa mešanjem i kuvati 2-3 minuta, dok krem ne postane gust i sjajan. Pokriti vrh plastičnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (20x30) pek papirom. Espresso prah rastvoriti u vreloj vodi i ostaviti da se ohladi. Dobro sjediniti sve suve sastojke, te ostaviti sa strane. Pre samog pečenja, dodati sve tečne sastojke i mutiti dok se ne sjedine. Odmah sipati u pripremljeni kalup i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 10-12 minuta, obavezno proveravajući ranije. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu.
Kada je fil spreman, umutiti slatku pavlaku u čvrsti šlag, a u drugoj posudi penasto umutiti vegan maslac sa vanilom, pa mu dodavati skuvani krem, kašiku po kašiku, muteći sve vreme, dok se fil ne sjedini.
Poravnati koricu ako je potrebno, pa je preseći na polovine, po dužini i po debljini, da se dobiju dobijete četiri tanke pravougaone korice. Nekoliko kašika fila odvojiti za dekoraciju, a preostali fil podeliti na tri jednaka dela po težini. Umućeni šlag podeliti na tri dela po zapremini.
Staviti prvu koricu na tacnu za torte, naneti trećinu fila, a zatim i trećinu šlaga. Nastaviti sa slaganjem na isti način dok se sav materijal ne potroši. Dekorisati odvojenim kremom, pa staviti u u frižider na najmanje 8 sati. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 bogatih porcija.