Thursday 19 September 2024

VEGAN KOLAČ OD SMOKAVA I ORAHA

 Vegan kolač od smokava i oraha. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za kolač
100 g mekog brašna
50 g mlevenih oraha
100 g kristal šećera
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice cimeta
150 g gazirane vode
25 ml ulja
50 g meda od maslačka ili javorovog sirupa
1 kašičica jabukovog sirćeta
Za krem od smokava
500 g svežih smokava
120 g kristal šećera
30 g vegan maslaca
Za glazuru
100 g crne čokolade (70%)
30 ml ulja

 Vegan kolač od smokava i oraha. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Najpre napraviti džem. Izblendirati smokve sa šećerom, pa ih pustiti da provre na srednje jakoj vatri. Od momenta vrenja, kuvati 25-30 minuta, uz stalno mešanje, dok se džem ne zgusne i ne smanji na polovinu originalne zapremine. Ne mora se ukuvati kao tradicionalni džem, jer će biti dalje mešan sa koricom. Ostaviti sa strane da se hladi.
Uključiti rernu da se greje na 180°c. Prosejati brašno sa sodom bikarbonom i cimetom, pa mu dodati šećer i orahe i dobro sjediniti. Zasebno izmešati med sa gaziranom vodom, uljem i sirćetom, da se med malo otopi, pa sve sipati preko brašna i sjediniti bez previše mešanja.
Mali kalup (16 cm) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°c, 15-20 minuta. Ostaviti kolač da se hladi u kalupu.
Kada je sve spremno, podeliti pečenu koricu na dva dela, pa jedan staviti na tacnu za tortu, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram za kolače oko njega. Drugi deo staviti u posudu i dobro izmrviti rukama. Dodati 200 g skuvanog džema i otopljeni vegan maslac, pa masu dobro umesiti rukom ili kratko štapnim mikserom. Naneti ravnomerno na koricu i staviti u frižider na sat vremena.
Za glazuru, otopiti čokoladu i ulje, preliti prohlađen kolač i vratiti u frižider preko noći. Što duže stoji, biće sve ukusniji. Od ove količine sastojaka, dobija se 12-16 porcija.

 Vegan kolač od smokava i oraha. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.