Saturday 14 September 2024

VEGAN KOLAČ OD ORAHA SA CIMETOM

Vegan kolač od oraha sa cimetom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za kolač
150 g mekog brašna
150 g pšeničnog griza
150 g žutog šećera
120 g pečenih oraha, mlevenih
2 kašičice mlevenog cimeta
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica vanile
300 ml ključale vode
4 kašike cvetova kamilice
Za vanila sirup
100 g žutog šećera
150 ml hladne vode
1 kašičica vanile
Za serviranje
150 g crne čokolade (60%)
75 g pečenih oraha, seckanih

Vegan kolač od oraha sa cimetom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Preliti cvetiće kamilice vrelom vodom, poklopiti i ostaviti da stoji 5-6 minuta, a zatim ohladiti. Dodati vanilu i šećer i dobro izmešati kako bi se šećer polako otopio. Preliti čaj preko svih suvih sastojaka i mešati dok se ne sjedine. Ostaviti testo da stoji na sobnoj temperaturi 10 minuta, a zatim sipati u mali kalup (18x18 cm) obložen papirom za pečenje. Peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 25 minuta. Proveriti kolač čačkalicom, da se ne prepeče.
Dok se kolač peče, pripremiti vanila sirup, jer će se vreo sirup sipati na tek pečen kolač. Staviti šećer i vodu na jaku vatru, pustiti da provri i vri, bez pokrivanja ili mešanja, 5 minuta, dok se šećer potpuno ne otopi. Skinuti sa vatre i umešati vanilu.
Kada je kolač pečen i još uvek vruć, polako sipati vreo sirup, kašiku po kašiku, dok se sve ne iskoristi. Ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 4 sata, po mogućstvu preko noći. Neposredno pre serviranja, otopiti čokoladu i preliti je preko kolača, obilno posuti seckanim pečenim orasima i servirati. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 porcija.