Monday 9 September 2024

VEGAN KOLAČ OD MAKA I KAJSIJA

 Kolač od maka i kajsija. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
250 g kristal šećera
550 ml vruće vode
200 ml ulja
350 g mekog brašna
100 g mlevenog maka
1 ½ kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanile
1 kašičica tamnog ruma
½ kašičice ekstrakta narandže
Za fil
200 g džema od kajsije
50 g marmelade od narandže
100 g grubo mlevenih lešnika
100 g vegan bele čokolade, rendane

 Kolač od maka i kajsija. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Šećer preliti vodom i ostaviti da se počne topiti. Dodati ostale tečne sastojke, pa dodati brašno, prašak za pecivo i mak. Lepo sjediniti. Veliki pleh (36x36 cm) obložiti papirom za pečenje, sipati i poravnati masu, te odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, oko 25 minuta. Kada čačkalica izađe čista, korica je gotova. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi oko 15 minuta u plehu.
Za fil, dobro izmešati džem i marmeladu, pa im dodati lešnike i čokoladu i sjediniti. Ako je potrebno, blago sve zagrejati, da bi se lakše nanelo na korice.
Oštrim nožem skinuti ivice pečene korice, pa iseći vertikalno na pola, stvarajući dve trake od korice. Staviti jednu koricu na tacnu za posluženje, premazati je polovinom fila, pa staviti drugu koricu. Premazati ceo kolač ostatkom fila, pa ostaviti na sobnoj temperaturi da se sve stegne. Kolač je najbolje držati na hladnom mestu, ali ne u frižideru. Seći na relativno male komade i služiti uz jaku kafu ili čaj. Od ove količine sastojaka, dobija se 12-16 porcija.