Wednesday 18 September 2024

VEGAN KOLAČ OD JABUKA I ORAHA

Vegan kolač od jabuka i oraha. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za kolač
100 g mekog brašna
1 ¼ kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice mlevenog cimeta
2 kašičice kakao praha
100 g pečenih oraha, mlevenih
120 g rendane jabuke
100 g žutog šećera
3/4 kašičice soli
240 ml mlake vode
1 kašičica jabukovog sirćeta
1 kašičica vanile
Za sirup
100 ml vode
80 g kristal šećera
1/1 kašičice vanile
Za glazuru
150 g crne čokolade (75%)
2 kašike ulja

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 200°C i obložiti kalup (20x20) pek papirom. Izrendati jabuku direktno u posudu za mešanje, dodati šećer, so, sirće i vanilu i dobro izmešati. Prosejati brašno, kakao prah, cimet i sodu bikarbonu, dodati mlevene orahe i kratko izmešati. Na kraju dodati vodu i mešati dok se ne sjedini. Sipati masu u kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni na 200˚C, oko 20-25 minuta.
Dok se kolač, pripremiti vanil sirup. Pomešati šećer, vodu i vanilu i staviti na jaku vatru. Dovesti do vrenja kuvati 3 minuta, kako bi se šećer potpuno otopio i sirup blago zgusnuo. Skinuti sa vatre i ostaviti sa strane.
Izvaditi pečeni kolač iz rerne, brzo ga izbockati čačkalicom i odmah sipati topli sirup, kašičicu po kašičicu, dok se sve ne potroši. Pažljivo pomerati pleh kako bi se sirup ravnomerno upio. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, a zatim staviti u frižider na najmanje 8 sati. Pred serviranje, otopiti crnu čokoladu i ulje, te pustiti da se malo ohladi. Iseći kolač na porcije i svaku posebno glazirati. Po želji posuti dodatnim orasima i poslužiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 velikih porcija.