Saturday 14 September 2024

VEGAN KARAMEL ČOKOLADNA TORTA SA KIKIRIKI MASLACEM

Vegan kikiriki karamel čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice
250 g sos od jabuka bez šećera
200 g kristal šećera
120 ml hladne vode
30 ml ulja
1 1/2 kašičica vanile
250 g mekog brašna
30 g gorkog kakao praha
1/2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
Za vegan karamel sos
100 g kristal šećera
100 ml vegan slatke pavlake
50 g vegan maslaca, iseckanog
1 kašičica vanile
Za fil od kikiriki maslaca
300 g neslanog kikiriki maslaca
100 g prah šećera, prosejanog
200 ml vegan slatke pavlake
1/2 kašičice vanile
Za dekoraciju
50 g crne čokolade (70%)
20 g vegan bele čokolade
100 ml vegan slatke pavlake
30 g pečenog kikirikija, po želji

Vegan kikiriki karamel čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Početi sa pripremom vegan karamel sosa. Šećer karamelizovati na srednje jakoj vatri i čim postane lepe boje ćilibara, nakon 5-6 minuta, skinuti sa vatre i odmah dodati iseckani vegan maslac. Mešati dok se ne sjedini i dodati vegan pavlaku. Mešati dok se sve ne sjedini, vraćajući kratko na vatru da bi se sve povezalo. Skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi minut-dva, dodati vanilu i dobro izmešati. Ostaviti sos da se potpuno ohladi pa čuvati u frižideru.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti četiri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Dobro izmešati suve sastojke, dodati sve tečne, pa sjediniti bez previše mešanja. Podeliti masu ravnomerno između kalupa i lepo je poravnati jer će biti veoma gusta. Peći odmah u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 8 minuta. Proveriti čačkalicom, pa izvaditi iz rerne i ostaviti da se hlade u kalupima.
Dobro ohlađenu slatku pavlaku umutitu u veoma švrst šlag. Zasebno dobro umutiti kikiriki maslac, prah šećer i vanilu. Nežno umešati umućeni šlag u nekoliko navrata. Odvojiti dve-tri prepune kašike fila i staviti ih sa strane, a ostali fil podeliti na tri dela.
Izvaditi torte iz kalupa i nežno ih poravnati. Odvojiti jednu punu kašiku ili malo više karamel sosa, a preostali deo izvaditi iz frižidera kako bi postao nešto tečniji. Staviti prvu koricu na tacnu za torte, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram za kolače. Staviti trećinu fila i jednu punu kašiku karamel sosa. Nastaviti sa slaganjem torte dok se sve korice ne iskoriste, pa premazati odvojeni fil preko poslednje korice. Staviti u frižider preko noći.
Sledećeg dana, izvaditi karamel iz frižidera i pripremiti ganache. Otopiti čokolade i slatku pavlaku, pa ostaviti da se prohlade. Izvaditi tortu, skinuti ram i acetat, pa dekorisati čokoladnim kremom i karamel sosom. Posuti naseckanim kikirikijem i ostaviti da se glazura stegne. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.