Wednesday 18 September 2024

VEGAN KIKIRIKI ČOKOLADNA TORTA BEZ PEČENJA

Vegan kikiriki čokoladna torta bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za podlogu
150 g mlevenog vegan keksa
75 g vegan maslaca, otopljenog
75 ml sojinog mleka
75 ml sirupa od urmi
1 kašičica vanile
Za karamel od kikiriki maslaca
100 g kremastog kikiriki maslaca
60 ml sirupa od urmi
50 g vegan maslaca, otopljenog
1 kašičica vanile
mali prstohvat soli
Za krem od kikiriki maslaca
100 g vegan krem sira
60 ml sirupa od urmi
150 g kremastog kikiriki maslaca
200 ml vegan slatke pavlake
1 kašičica vanile
Za preliv
150 g crne čokolade (70%)
45 ml ulja

Vegan kikiriki čokoladna torta bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Najpre napraviti podlogu torte, mešajući zajedno mleveni keks, otopljeni vegan maslac i sojino mleko. U dobijenu mrvičastu masu dodati sirup od urmi i vanilu, pa mešati spatulom dok se ne dobije ujednačena masa. Ravnomerno je utisnuti u mali kalup (15 cm) i ostaviti sa strane.
Za karamel sloj, sipati otopljeni, topli vegan maslac u činiju, odmah mu dodati kikiriki maslac, sirup od urmi, vanilu i so, pa mešati žicom dok se sve ne ujednači i zgusne. Odmah preliti preko podloge, sačekati da se lepo poravna, pa staviti u frižider na 45-60 minuta, da u potpunosti očvrsne.
Jednom kada je karamel sloj čvrst, kašikom izmešati vegan krem sir, kikiriki maslac, vanilu i sirup od urmi. Ova masa može biti kremasta ili nešto čvršća, u zavisnosti od krem sira koji je korišćen, ali je to potpuno u redu što se recepta tiče. U velikoj činiji umutiti dobro ohlađenu vegan slatku pavlaku, dodati prethodno napravljeni krem, pa mutiti mikserom dok se ne dobije čvrst krem. Lagano naneti celu količinu krema preko karamel sloja, kašiku po kašiku, lepo poravnati, pa vratiti tortu u frižider na barem dva sata.
Za završni preliv, naseckati crnu čokoladu na manje parčiće, preliti uljem i otopiti na tihoj vatri ili lagano u mikrotalasnoj. Skinuti sa vatre i uz stalno mešanje pustiti da se prohladi. Na taj način neće otopiti krem. Čim počne da se zgušnjava lagano, izvaditi tortu iz frižidera, preliti čokoladom, pa vratiti sve u frižider na barem 8 sati, da se sve lepo stegne i da se ukusi spoje. Služiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.