Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNI KOLAČ SA KARAMELOM I RUMOM

Vegan čokoladni kolač sa karamelom i rumom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladni kolač
150 g mekog brašna
50 g gorkog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
80 g kristal šećera
100 g žutog šećera
180 ml sojinog mleka
40 g vegan vanil jogurta
20 ml tamnog ruma
1 kašičica jabukovog sirćeta
80 ml ulja
2 kašičice vanile
Za domaći karamel sos
150 g kristal šećera
150 ml vegan slatke pavlake
40 g vegan maslaca, iseckanog na kockice
1/4 kašičice soli
Za ganache od crne čokolade
150 g crne čokolade (75%)
200 ml vegan slatke pavlake
1/2 kašičice vanile
Za dekoraciju
100 ml vegan slatke pavlake
1 kašičica vanile
strugotine čokolade, po želji

Priprema
Nekoliko sati pre pripreme kolača, napraviti vegan karamel sos. Šećer karamelizovati na srednje jakoj vatri i čim postane boje ćilibara, skinuti sa vatre i odmah dodati iseckani vegan maslac. Mešati dok se ne sjedini i dodati vegan pavlaku. Mešati dok se sve ne sjedini, vraćajući kratko na vatru da bi se sve povezalo. Skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi minut-dva, dodati so i dobro izmešati. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (20x20) pek papirom. Izmešati sve suve sastojke, sipati sve tečne, pa nežno sjediniti masu bez previše mešanja. Sipati u pripremljeni kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta. Proveriti čačkalicom čak i pre isteka 15 minuta, kako bi ostao sočan. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Dok se kolač hladi, pripremiti ganache. Otopiti čokoladu i slatku pavlaku, pa ostaviti da se lagano hladi na sobnoj temperaturi, kako bi ostao maziv.
Za slaganje kolača, koricu ili ostaviti u samom kalupu ili staviti na tacnu za torte i zatvoriti ram oko nje, pa naneti ceo karamel sos. Sačekati da se karamel prirodno razlije, pa naneti ganache ravnomerno. Staviti kolač u frižider na najmanje 8 sati. Pre serviranja, umutiti šlag, naneti na svako parče i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.