Wednesday 18 September 2024

VEGAN KARAMEL PITICE SA JABUKAMA

Vegan karamel pitice sa jabukama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za pite
500 g tankih kora za pitu, 16 komada
700 g slatkih jabuka, oljuštenih i očišćenih
50 g gustina
100 g pečenih oraha, mlevenih
100 g pečenih oraha, seckanih
150 g suvog grožđa
1/2 kašičice tamnog ruma
Za karamel od urmi
100 g Medjool urmi
1/2 kašičice mlevenog cimeta
1 kašičica vanile
mali prstohvat soli
Za premazivanje
150 ml mlake vode
75 ml ulja
1 kašičica vanile

Priprema
Najpre napraviti karamel od urmi. Urme, cimet, vanilu i so staviti u blender i pustiti da radi dok se ne formira glatka, gusta pasta. Ako se želi ređi karamel, dodati malo vode i ponovo izblendirati. Ostaviti da sa strane i uključiti rernu da se greje na 200°C.
Jabuke oljuštiti, očistiti i iseckati na komadiće, pa ih staviti u veliku posudu. Prosejati gustin i dobro izmešati, dodati mlevene i seckane orahe, suvo grožđe, karamel od urmi, kao i rum. Sve dobro izmešati i ostaviti sa strane. Vodu i ulje staviti da provre, pa im dodati vanilu. Dobro promešati i ostaviti da se malo ohladi.
Jednu koru staviti ravno na radnu površinu, obilno je premazati mešavinom ulja i vode, staviti drugu koru preko nje, a zatim staviti deo fila u sredinu. Preklopiti koru u čvrst paketić. Ponavljati postupak dok se ne potroši sav fil i sve kore, pa poređati pitice na veliki pleh obložen papirom za pečenje.
Svaku pitu premazati preostalom mešavinom vode i ulja i peći odmah u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C, 20-25 minuta. Ispečene ostaviti da se ohlade na plehu oko 20 minuta i poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 porcija.