Wednesday 18 September 2024

VEGAN KARAMEL ČOKOLADNA TORTA SA ORASIMA

Vegan karamel čokoladna torta sa orasima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladnu koricu
75 g mekog brašna
15 g gorkog kakao praha
1/2 kašičice praška za pecivo
1/8 kašičice sode bikarbone
mali prstohvat soli
120 ml vrele vode
85 g žutog šećera
30 ml ulja
2 kašičice vanile
2 kašičice jabukovog sirćeta
Za orah karamel
300 g Medjool urmi, bez koštica
1 kašika vrele vode
60 g fino mlevenih oraha
1 kašičica vanile
Za krem od čokolade
300 ml vegan slatke pavlake
150 g crne čokolade (70%)
100 g čokolade za kuvanje (45%)
1 kašika maslaca od oraha
1 kašičica vanile

Vegan karamel čokoladna torta sa orasima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C, a kalup (20 cm) obložiti pek papirom. Prosejati suve sastojke i ostaviti sa strane. U drugoj činiji pomešati šećer i vrelu vodu, da se šećer malo otopi, pa tome dodati ulje, vanilu i sirće. Pomešati tečne i suve sastojke i odmah sipati u pripremljeni kalup, te peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 10-12 minuta. Korica je tanka, pa je paziti da se ne prepeče. Pečenu ostaviti da se ohladi u potpunosti u kalupu.
Za orah karamel fil, urme potopiti u vrelu vodu i ostaviti da omekšaju. Procediti i staviti u blender zajedno sa vanilom i pustiti da radi dok se ne ujednači. Tome dodati mlevene orahe i pustiti da radi ponovo dok se ne dobije gusti krem. Ako je baš pregusto, dodati kašiku vruće vode, da bude mazivo. Čim je fil gotov, odmah izvaditi koricu iz kalupa gde se pekla i staviti na plato za služenje, pa zatvoriti obruč za torte oko nje. Alternativno, ostaviti koricu u kalupu i odatle kasnije služiti. Fil premazati ravnomerno i staviti sve u frižider na barem 2 sata.
Kada je fil čvrst, otopiti čokolade sa slatkom pavlakom, dodati vanilu i maslac od oraha, pa dobro sjediniti. Prohladiti 10-15 minuta, preliti preko fila i vratiti u frižider na najmanje 6 sati. Služiti uz još seckanih oraha i domaću kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.