Wednesday 18 September 2024

VEGAN KARAMEL NUGAT ČOKOLADNA TORTA

Vegan karamel nugat čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice 300 g mekog brašna
10 g gustina
35 g gorkog kakao praha
1 1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičica soli
350 g kristal šećera
450 ml vrele vode
2 kašičice vanile
120 ml ulja
30 ml jabukovog sirćeta
Za fil
450 ml sojinog mleka
50 g gustina
50 g mekog brašna
100 g žutog šećera
2 kašičice vanile
150 g vegan maslaca
100 g crne čokolade (75%)
60 g mekanog vegan nugata
20 ml vegan karamel likera
Za dekoraciju
100 ml vegan slatke pavlake
2 kašike prosejanog prah šećera
1 kašičica vanile
Priprema
Mleko, gustin, brašno i šećer dobro izmešati, pa staviti da provri na srednje jakoj vatri. Čim počne da se zagreva, početi sa mešanjem, da ne bi zagorelo. Kuvati, uz neprestano mešanje, 2-3 minuta od momenta vrenja, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi minut-dva. Dodavati maslac, komadić po komadić, stalno mešajući, dok se ne sjedini. Dodati vanilu i so, prekriti površinu prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti četiri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne i nežno mešati dok se ne poveže. Podeliti masu ravnomerno između četiri kalupa i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta, dok ne budu pečene. Pečene ostaviti u kalupima 10 minuta, a zatim prebaciti na rešetku.
Kada se fil ohladi, otopiti crnu čokoladu i ostaviti da se prohladi. Fil umutiti električnim mikserom na najvećoj i podeliti na dva jednaka dela. Jednom delu dodati mekani nugat i karamel liker, pa mutiti dok se masa ne sjedini. Drugom delu dodati otopljenu i prohlađenu čokoladu i povezati. Oba fila staviti u frižider na 30 minuta, da se blago stegnu.
Po potrebi poravnati korice, te staviti prvu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Čokoladni fil podeliti na dva jednaka dela, pa jednu polovinu naneti na prvu koricu. Staviti drugu koricu pa naneti ceo nugat fil, te poklopiti trećom koricom. Premazati ostatkom čokoladnog fila, poklopiti poslednjom koricom i prekriti vrh prozirnom folijom, te staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati. Kada torta bude spremna, umutiti šlag sa prah šećerom po ukusu i dekorisati tortu po želji. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.