Wednesday 18 September 2024

VEGAN KARAMEL KREM TORTA BEZ PEČENJA

Vegan karamel krem torta bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za karamel fil
500 ml sojinog mleka
80 g gustina
120 g kristal šećera
150 g vegan maslaca, sobne temperature
1 kašičica vanile
1 kašičica tamnog ruma
Za sastavljanje torte
200 ml vegan slatke pavlake
1 kašičica vanile
2 kašike prosejanog prah šećera
27 komada vegan kakao keksa, oko 250 grama
200 ml mlakog sojinog mleka
Priprema
Izmešati malo hladnog mleka sa gustinom, pa ostaviti sa strane. Šećer karamelizovati na srednje jakoj vatri, pa čim dobije boju ćilibara, veoma pažljivo, u tankom mlazu, sipati ostatak mleka i pustiti da provri i da se sav karamel otopi. Kada počne da vri, dodati mešavinu gustina i kuvati dok se ne zgusne, 2-3 minuta, uz stalno mešanje. Skinuti sa vatre i pokriti površinu plastičnom folijom, te ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Kada krem bude spreman, penasto umutiti maslac sa prah šećerom, vanilom i rumom, pa mu dodavati ohlađeni krem, kašiku po kašiku, neprestano muteći. Zasebno umutiti slatku pavlaku u veoma čvrst šlag.
Obložiti četvrtasti kalup (18x18 cm) plastičnom folijom, a toplo mleko sipati u pliću posudu. Podeliti keks na tri jednaka dela, pa ih kratko umakati u toplo mleko, a zatim poređati staviti na dno kalupa. Rasporediti polovinu šlaga preko keksa, pa veoma pažljivo naneti fil preko njega. Sledeći red keksa umakati u mleko i ređati preko fila, pa još jednom ponoviti postupak, završavajući tortu preostalim keksom.
Pokriti vrh plastičnom folijom, pa ostaviti da se hladi u frižideru preko noći. Sledećeg dana ukloniti plastičnu foliju, postaviti tanjir za serviranje na vrh torte i okrenuti je u jednom pokretu. Alternativno, služiti direktno iz kalupa. Ukrasiti tortu po želji i poslužiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija ili 16 manjih.