Saturday 14 September 2024

VEGAN KARAMEL ESPRESSO ČOKOLADNA TORTA

Vegan karamel espresso čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
300 g mekog brašna
10 g gustina
35 g gorkog kakao praha
1 puna kašičica instant espresso praha
1 ½ kašičica sode bikarbone
½ kašičica praška za pecivo
½ kašičica soli
350 g žutog šećera
2 kašičice vanile
120 ml ulja
30 ml jabukovog sirćeta
450 ml ključale vode
Za fil
500 ml sojinog mleka
80 g gustina
120 g žutog šećera
120 g vegan maslaca, iseckanog
150 g crne čokolade (70%)
1 kašičica vanile
mali prstohvat soli
Za vegan karamel sos
150 g kristal šećera
150 ml vegan slatke pavlake
40 g vegan maslaca, iseckanog
1/4 kašičice soli
Za dekoraciju
50 g crne čokolade (80%)
75 ml vegam slatke pavlake
½ kašičica vanile
Priprema
Veče pre pravljenja kolača, pripremiti vegan karamel sos. Šećer karamelizovati na srednje jakoj vatri i čim postane boje ćilibara, skinuti sa vatre i odmah dodati iseckani vegan maslac. Mešati dok se ne sjedini i dodati vegan pavlaku. Mešati dok se sve ne sjedini, vraćajući kratko na vatru da bi se sve povezalo. Skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi minut-dva, dodati so i dobro izmešati. Ostaviti da se potpuno ohladi pa čuvati u frižideru. Ovo nije gust karamel sos i biće savršen za prelivanje preko fila.
Za fil, izmešati sojino mleko, gustin, brašno i šećer. Staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri. Kuvati uz stalno mešanje, 2-3 minuta, dok ne počne da liči na puding. Skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi blago. Dodati maslac i čokoladu, komadić po komadić, neprekidno mešajući. Dodati vanilu i so, pokriti površinu plastičnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti osam malih kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Ovo je takođe izvodljvo i sa četiri kalupa i kasnijim deljenjem korica, ali je važno prilagoditi vreme pečenja. Sve suve sastojke dobro izmešati, pa dodati vanilu, ulje i sirće. Lagano dodavati vrelu vodu, uz mešanje, dok se masa ne poveže. Podeliti ravnomerno među kalupima i peći odmah, u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 6-8 minuta. Obavezno proveriti čačkalicom jer su korice jako tanke. Ostaviti da se hlade u kalupima 5 minuta, a zatim ih prebaciti na žicu da se ohlade u potpunosti.
Ohlađeni fil dobro umutiti mikserom i podeliti na sedam jednakih delova. Korice poravnati ako je potrebno. Odvojiti par kašika karamel sosa za kasniju upotrebu, a ostatak podeliti na 4 dela. Kada sve bude spremno, preći na slaganje torte.
Staviti prvu koricu na tacnu za torte, postaviti ram za kolače oko nje, obložiti acetatnom folijom i čvrsto zatvoriti. Naneti jedan deo fila, poravnati, pa naneti četvrtinu karamel sosa. Staviti drugu koricu, naneti deo fila, pa staviti treću koricu. Karamel sos sipati samo na neparne korice. Ponavljati postupak slaganja dok se sav materijal ne potroši. Pokriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Kada je torta hladna, otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom i vanilom, glazirati tortu i preliti ostatkom karamel sosa, po želji. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.