Saturday 14 September 2024

VEGAN KARAMEL CHEESECAKE CIMET ROLNICE

 Vegan karamel cheesecake cimet rolnice. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekano testo
200 ml vode
1 velika kašičica crnog čaja u listićima
30 ml ulja
30 g žutog šećera
1 kašičica soli
25 g svežeg kvasca 350 g mekog brašna
1/2 kašičice vanile
Za karamel krem fil
50 g vegan maslaca, omekšanog
150 g mekanih urmi, očišćenih
1 kašičica vanile
2 kašičice mlevenog cimeta
30 ml tople vode
Za cheesecake fil
100 g vegan krem sira
30 g žutog šećera, po želji
2 kašičice gustina
1/2 kašičice vanile
Za premazivanje
50 g otopljenog vegan maslaca, po želji

Priprema
Pustiti vodu da provri, dodati čaj, pokriti i ostaviti da stoji 3-4 minuta. Dobro procediti i ostaviti da se prohladi. Kada bude spreman, dodati svež kvasac, dodati šećer i ulje. Dobro izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira. Dodati vanilu, a zatim prosejati polovinu brašna i so i dobro izmešati varjačom. Prosejati ostatak brašna i mesiti rukama još 5 minuta, dok testo ne postane glatko i elastično. Pokriti činiju i ostaviti testo da odmori i raste sat vremena.
Dok testo raste, pripremiti fil. Mekane urme staviti u blender, dodati vodu, maslac, cimet i vanilu i dobro izblendirati. Skinuti sve sa zidova blendera i dobro povezati. Za cheesecake fil dobor umutiti vegan krem sir, šećer, gustin i vanilu i ostaviti sa strane.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Naraslo testo prebaciti na blago pobrašnjenu površinu i razviti na debljinu od 5 mm. Ravnomerno nanet fil od urmi, a zatim i fil od krem sira, pa uviti testo u čvrst rolat. Dobro zatvoriti spoj i iseći na 8 jednakih delova. Pleh (20x30) obložiti pek papirom, poređati rolnice i ostaviti da rastu još 30 minuta. Premazati ih otopljenim maslacem i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 12-15 minuta. Služiti tople. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 bogatih porcija.