Wednesday 18 September 2024

VEGAN CAPPUCCINO TORTA SA DOMAĆIM KARAMELOM

 Vegan cappuccino torta sa domaćim karamelom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za karamel korice
85 g oštrog brašna
70 g kokosovog šećera
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica vanile
90 ml mlake vode
Za vegan cappuccino keksić
20 g kokosovog šećera
20 g vegan maslaca, mekanog
25 ml sojinog mleka
2 kašičice instant espresso praha
45 g oštrog brašna
1/4 kašičice praška za pecivo
Za karamel krem fil
300 ml hladnog sojinog mleka
100 g kristal šećera
50 g gustina
100 g vegan maslaca, sobne temperature
50 g vegan karamel sosa, po želji

 Vegan cappuccino torta sa domaćim karamelom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Početi sa pripremom karamel pudinga, jer mu je potrebno vreme da se ohladi. Uzeti oko 100 ml hladnog sojinog mleka i dobro umutiti sa prosejanim gustinom. Ostaviti sa strane i povremeno promešati. Dodati šećer u šerpicu i staviti na srednju vatru, puštajući da se šećer polako otopi. Kada počne da dobija boju oko ivica, polako ih pomerati ka centru.
Nastaviti sa kuvanjem na srednjoj vatri dok ne počne da postaje tamnije boje i vrlo izražene arome. Čim postane lepe karamel boje, veoma pažljivo sipati 200 ml sojinog mleka i pustiti da proključa. Po dodavanju mleka, karamel će se stvrdnuti, što je u redu, jer će se potpuno otopiti u mleku kada počne da ključa.
Kada se sav karamel otopi, promešati odvojeno mleko sa gustinom, sipati u karamel mleko i kuvati oko 2-3 minuta, neprekidno mešajući, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i odmah procediti kroz sito, u slučaju da je ostalo malo tvrdog karamela. Pokriti površinu providnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Za karamel korice, uzeti veliku posudu i prosejati brašno i prašak za pecivo. Dodati kokosov šećer i dobro izmešati žicom. Pripremiti mali kalup za torte (12 cm) i obložiti dno i stranice papirom za pečenje. Uključiti rernu da se greje na 180°C.
Sipati vodu i vanilu preko suvih sastojaka i brzo izmešati da se sjedine. Čim smesa bude spremna, sipati je u pripremljeni kalup i odmah peći u unapred zagrejanoj rerni na 180°C, 15-20 minuta, proveravajući često, a se ne bi prepekla. Kada čačkalica ubodena u sredinu bilo koje korice ili kolača izađe čista, pečeno je i gotovo. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi u kalupu oko 10 minuta, a zatim preokrenuti na rešetku i potpuno ohladiti.
Za cappuccino keksić, staviti vegan maslac u malu posudu i pasirati ga viljuškom dok ne postane gladak. Dodati kokosov šećer i espresso prah i izmešati. Prosejati brašno i prašak za pecivo, dobro izmešati, dodati sojino mleko, pa sve ujednačiti, bilo viljuškom ili malom žicom za mućenje. Preneti smesu na mali pleh za pečenje, formirajući jedan keks prečnika otprilike 12-13 cm. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180°C, oko 8-10 minuta. Pečen ostaviti da se potpuno ohladi.
Kada se sve ohladi, preći na slaganje tortice. Uzeti veću posudu, dodati mekani vegan maslac i mutiti električnim mikserom dok ne postane svetlije boje i kremast, gotovo kao šlag. Isto uraditi sa ohlađenim pudingom kako bi se lakše sjedinio. Bez zaustavljanja miksera, početi dodavati ohlađeni puding, kašiku po kašiku, u vegan maslac, dok se ne sjedini. Dodati vegan karamel sos, ako se koristi i kratko izmešati ponovo.
Izravnati pečenu koricu, ako je potrebno, te je preseći horizontalno na dva sloja. Staviti keksić na tacnu za serviranje i premazati ga delom fila. Ne mora biti veoma precizno, dovoljna je jedna do dve kašike. Staviti jednu koricu preko, pa premazati još jednim delom fila.
Na kraju, staviti i drugu koricu, te premazati celu tortu preostalim kremom. Ima sasvim dovoljno krema, pa dekoracija može biti onakva kakvu želite. Staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati i služiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 6 porcija.