Saturday 14 September 2024

VEGAN KROFNE SA KREMOM OD JAGODA I ROSÉ VINA

Vegan krofne sa kremom od jagoda i Rosé vina. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane pečene krofne
550 g mekog brašna
1 kašičica vanile
1 kašičica soli
150 ml tople vode
30 g svežeg kvasca
50 g žutog šećera
150 g sojinog jogurta
65 ml ulja, podeljeno
Za fil od jagoda i Rosé vina
400 g svežih jagoda, očišćenih
100 ml Rosé vina bez dodataka
50 g žutog šećera
1 kašičica vanile
Za glazuru od bele čokolade
220 g vegan bele čokolade
80 ml vegan slatke pavlake
1/2 kašičice vanile
1-2 kapi vegan boje za kolače, po izboru

Priprema
Početi sa pripremom fila. Iseckane jagode izmešati sa šećerom i vinom, pa dovesti do ključanja na srednje jakoj vatri. Pustiti da vri, uz često mešanje, najmanje 30-35 minuta, dok ne postane gotovo kao džem. Kada se zgusne, skinuti s vatre i ostaviti da se ohladi.
Za krofnice, kvasac izmešati sa šećerom i vodom i ostaviti da se aktivira. Kada je spreman, dodati jogurt, vanilu i 45 ml ulja i promešati, pa dodati brašno i so. Energično mešati varjačom dok se ne formira vrlo mekano testo. Pokriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi sat vremena.
Dok testo odmara, pripremiti ganache. Otopiti belu čokoladu i slatku pavlaku, dodati boju po želji, pa sve dobro sjediniti. Skinuti s vatre i pustiti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Kada je testo spremno, preneti ga na blago pobrašnjenu površinu i kratko premesiti. Uključiti rernu da se greje na 200°C. Podeliti na 12 jednakih delova, oblikovati svaki u lopticu i rasporediti ih na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Pokriti krofne i ostaviti ih da odmore još 30 minuta. Pre pečenja, premazati ih ostatkom ulja i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 12-15 minuta.
Kada se ispeku, izvaditi ih iz rerne i odmah skinuti sa pleha da se brže ohlade. Kada su krofne spremne, obilno napuniti svaku krofnu filom, pa sipati kašiku-dve krema od bele čokolade preko svake. Ako se ganache zgusne previše dok se krofne hlade, samo staviti celu činiju u drugu činiju sa toplom vodom i biće ponovo maziv. Čim se ganache stegne, krofne su spremne za serviranje. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 bogatih porcija.