Wednesday 18 September 2024

VEGAN AMERIČKE PALAČINKE SA CHEESECAKE FILOM I JAGODAMA

 Vegan američke palačinke sa cheesecake filom i jagodama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za palačinke
200 g oštrog brašna
2 kašičice praška za pecivo
30 g šećera u prahu
prstohvat soli
200 ml hladnog sojinog mleka
150 ml hladne gazirane vode
1/2 kašičice vanile
Za fil
100 grama vegan krem sira
30 grama prah šećera
1/2 kašičice vanile
150 mililitara vegan slatke pavlake
250 grama svežih jagoda, očišćenih i sitno iseckanih

Priprema
Početi od pripreme cheesecake fila. Staviti vegan krem sir u posudu, dodati prah šećer i vanilu i lagano mešati spatulom ili kašikom dok se sastojci ne sjedine. U drugoj posudi umutiti vegan slatku pavlaku u šlag. Tome dodati vegan krem sir i mutiti na najvećoj brzini svega nekoliko sekundi, dok masa ne postane čvrsta. Dobro procediti sitno iseckane jagode, dodati ih u cheesecake fil i lagano umešati. Držati u frižideru do serviranja.
Prosejati brašno u veliku posudu, dodati prašak za pecivo, prah šećer i so i dobro izmešati. Sipati sojino mleko i gaziranu vodu, pa kratko mešati. Na kraju dodati vanilu i mešati dok se ne sjedini. Potpuno je u redu ako ima grudvica, nije potrebno mešati previše.
Staviti veliki, ravni tiganj za palačinke na srednje jaku vatru pustiti da se zagreje. Koristeći malu kutlaču ili čak veću kašiku za sladoled, sipati masu na zagrejani tiganj u jednom pokretu i pustiti da se sama raširi.
Pržiti palačinku oko minut sa jedne strane ili dok se ne pojave mehurići na površini. Pažljivo okrenuti i pržiti još minut ili dok druga strana ne postane lepo pečena. Ponavljati postupak dok se ne iskoristi cela pripremljena masa.
Kada su sve palačinke gotove, ostaviti ih da se prohlade i služiti sa dosta cheesecake fila. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 malih palačinki ili 4 porcije.