Saturday 14 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA NARANDŽOM I TOPLIM ZAČINIMA

Vegan čokoladna torta sa narandžom i toplim začinima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
300 g mekog brašna
40 g gustina
250 g žutog šećera
40 g gorkog kakao praha
¾ kašičice mlevenog cimeta
1/4 kašičice mlevenih karanfilića
1/4 kašičice mlevenog bibera
prstohvat soli
1 kašičica praška za pecivo
20 g sveže rendane korice pomorandže
2 kašičice jabukovog sirćeta
2 kašičice vanile
60 ml ulja
500 ml tople vode
Za fil
300 ml sojinog mleka
40 g gustina
30 g gorkog kakao praha
50 g žutog šećera
1 kašičica vanile
mali prstohvat soli
75 g vegan maslaca
100 g crne čokolade (70%)
100 g džema od pomorandže
Za dekoraciju
150 ml vegan slatke pavlake
2 kašike gorkog kakao praha
2 kašike prah šećera
1 velika pomorandža

Vegan čokoladna torta sa narandžom i toplim začinima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Izmešati mleko, gustin, kako i šećer. Dodati vanilu, dobro umutiti, pa staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri. Kuvati, uz stalno mešanje, oko 2 minuta. Skinuti sa vatre i ostaviti da se blago prohladi, pa dodati maslac, so i čokoladu, komadić po komadić, neprekidno mešajući dok se ne sjedini. Ovo se može uraditi žicom za mućenje, ručnim ili štapnim mikserom. Pokriti plastičnom folijom ili komadom papira za pečenje i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne i povezati masu bez previše mešanja, da bi korice ostale mekane. Tri mala kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje, podeliti masu ravnomerno i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta. Proveriti čačkalicom, pa ih ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Kada se fil ohladi, dodati jednu veliku, prepunu kašiku džema i umutiti mikserom na najvećoj brzini i preći na sastavljanje torte.
Poravnati korice ako je potrebno i staviti prvu na tacnu za kolače. Staviti ram za torte, obložiti acetatnom folijom i dobro ga zatvoriti. Podeliti fil od čokolade na dva jednaka dela. Naneti trećinu džema na koricu, zatim polovinu fila, a onda i drugu koricu. Ponoviti ovo još jednom, a naneti preostali džem na poslednju koricu i okrenuti je da džem dodiruje fil. Pokriti plastičnom folijom ili komadom papira za pečenje i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Kada je torta spremna, umutiti čvrsti šlag od slatke pavlake i kakaa, dekorisati tortu i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.