Saturday 14 September 2024

VEGAN ČOKOLADNI HLEB SA PEČENIM LEŠNICIMA

Vegan čokoladni hleb sa pečenim lešnicima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
250 g mekog brašna, prosejanog
2 kašičice instant kvasca
20 g žutog šećera
1 kašičica soli
150 ml toplog sojinog mleka
20 ml ulja
1/2 kašičice vanile
50 g mekanog vegan maslaca, podeljeno
Za čokoladni fil sa lešnicima
150 g čokolade za kuvanje (najmanje 50%), iseckane
80 g maslaca od lešnika, na sobnoj temperaturi
1/2 kašičice vanile
50 g pečenih lešnika, po želji

Priprema
Brašno izmešati sa kvascem i šećerom, dodati toplo mleko, ulje, vanilu i so, te energično mešati varjačom dok se testo ne počne formirati. Pokriti posudu i ostaviti da odmori 10-15 minuta. Nakon toga, preneti testo na lagano pobrašnjenu radnu površinu, dodati 30 g omekšalog maslaca i mesiti dok testo potpuno ne upije maslac. Vratiti testo u posudu i ostaviti da narasta sat vremena na toplom mestu, da se udvostruči.
Pred sam kraj odmaranja testa, otopiti crnu čokoladu, prohladiti i izmešati sa vanilom i maslacem od lešnik.a Po želji, dodati sitno iseckane lešnike i promešati.
Kada testo naraste, rastanjiti ga u pravougaonik debljine 5 mm. Podeliti pravougaonik na tri jednaka dela i svaki obilno premazati filom, pazeći da na dužoj strani svakog ostane slobodna ivica. Pažljivo nakvasiti slobodnu ivicu hladnom vodom i urolati delove testa u tri duge rolne. Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Napraviti jednostavnu pletenicu od njih, uviti krajeve ispod i staviti je u kaup za hleb (10x20) obložen papirom za pečenje. Pokriti i ostaviti testo da raste još 30 minuta. Kada naraste, otopiti preostali maslac i obilno premazati testo, a zatim ga peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 25-30 minuta, dok ne bude pečeno. Ostaviti da se prohladi i servirati. Od ove količine sastojaka, dobija se jedan mali hleb.