Saturday 14 September 2024

DOMAĆI VEGAN KROASANI SA DVE VRSTE ČOKOLADE

Domaći vegan kroasani sa dve vrste čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladno testo
200 g mekog brašna
150 g hlebnog brašna
15 g gorkog kakao praha
1/2 kašičice instant espresso praha
1 kašičica instant suvog kvasca
200 ml mlake vode
50 g Demerara šećera
1 kašičica vanile
1/2 kašičice soli
20 g vegan maslaca
Za laminaciju
180 g vegan maslaca, na sobnoj temperaturi
Za fil
200 g crne čokolade (50%)

Priprema
Izmešati sve suve sastojke, pa dodati vodu, šećer, vanilu i kvasac. Varjačom mešati testo dok se ne formira, pa ga premestiti na lagano pobrašnjenu površinu i mesiti rukama 2-3 minuta, dok ne postane elastično. Kada testo postane glatko, dodati maslac i umesiti ga u testo. Biće potrebno nekoliko minuta da testo potpuno upije maslac, pa je potrebno imati strpljenja. Kada je testo spremno, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi. U međuvremenu, podeliti omekšali maslac na tri jednaka dela i pripremiti ga za laminaciju.
Nakon što testo odmori, razviti ga u pravougaonik debljine 5 mm (45x15 cm). Premazati trećinu omekšalog maslaca po celom testu, zatim preklopiti jednu od kraćih strana trećinom prema centru. Preklopiti preostali deo testa, preko preklopljene trećine, da se dobije uredan mali pravougaonik. Umotati testo u providnu foliju i staviti u zamrzivač na 30 minuta.
Staviti ohlađeno testo na lagano pobrašnjenu površinu, okrenuti ga za 90 stepeni udesno, da kraći kraj bude prema Vama ponovo ga razviti na iste dimenzije, pa ponoviti laminaciju i vratiti u zamrzivač. Ponoviti proces još jednom, da se utroši sav maslac, čvrsto umotati testo u providnu foliju i ostaviti ga da stoji i raste preko noći u frižideru.
Kada je testo spremno, razviti ga na isti način kao ranije, u veliki pravougaonik. Vrlo oštrim nožem iseći testo na osam trouglova. Staviti seckanu crnu čokoladu na širi deo, pa formirati kroasane. Poređati ih na veliki pleh obložen papirom za pečenje, pokriti krpom ostaviti da rastu sat vremena na sobnoj temperaturi. Neće značajno narasti, ali će se naduti. U međuvremenu uključiti rernu da se greje na 200°C, pa ih peći u dobro zagrejanoj rerni, 15-18 minuta, dok ne postanu hrskavi. Poslužiti odmah. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 kroasana.