Monday 16 September 2024

VEGAN ČOKOLADNI KOLAČ SA KREMOM OD KAFE

Vegan čokoladni kolač sa kremom od kafe. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za vegan čokoladni kolač
120 g mekog brašna
30 g gorkog kakao praha
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica instant espresso praha
mali prstohvat soli
200 g žutog šećera
50 g crne čokolade (60%), rendane
250 ml vrele vode
50 ml ulja
1 kašičica jabukovog sirćeta
1 ½ kašičica vanile
Za čokoladni sirup
120 ml hladne vode
60 g kristal šećera
2 kašičice gorkog kakao praha
1 kašičica vanile
50 g ekstra crne čokolade (80%), rendane
Za krem od čokolade i kafe
100 g crne čokolade (60%), podeljeno
120 ml vegan slatke pavlake
1 kašičica vanile
1 kašičica instant espresso praha

Priprema
Početi od pripreme fila od čokolade i kafe. Narendati 50 g čokolade, pa odvojiti sa strane. Otopiti preostalu čokoladu sa slatkom pavlakom, kafom i vanilom. Skinuti sa vatre, ostaviti da se malo ohladi, a zatim staviti u frižider na 2 sata.
Za čokoladni sirup, pomešati vodu sa šećerom, vanilom i kakaom, pa staviti na jaku vatru. Pustiti da provri, pa kuvati tačno tri minuta. Dodati narendanu ekstra crnu čokoladu, dobro izmešati i ostaviti sa strane.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup za vekne (10x20) pek papirom. Dobro izmešati suve sastojke, dodati narendanu čokoladu i sjediniti. Sipati tečne sastojke preko suvih i mešati žicom dok se ne sjedine. Sipati u pripremljeni kalup i odmah peći u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta. Proveriti čačkalicom da se kolač ne prepeče, pa izbockati viljuškom ili čačkalicom i preliti sirupom. Lagano protresti pleh i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider na najmanje 2 sata.
Kada je mousse od kafe spreman, mutiti ga mikserom na najvećoj brzini dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Pažljivo preokrenuti kolač na tacnu za tortu, skinuti papir za pečenje i dekorisati ga umućenim kremom. Obilno posuti odvojenom čokoladom i odmah poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 6 porcija.