Monday 16 September 2024

VEGAN ČOKOLADNI KOLAČ SA KAJSIJAMA

Vegan čokoladni kolač sa kajsijama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za meki čokoladni kolač
120 g mekog brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
15 g gorkog kakao praha
1 ½ kašičica mlevenog cimeta
mali prstohvat soli
120 g žutog šećera
50 g fila od kajsija
25 ml ulja
150 ml tople vode
2 kašičice vanile
Za fil od kajsija
350 g zrelih kajsija
80 g žutog šećera
15 ml svežeg limunovog soka
1 kašičica vanile
Za čokoladnu glazuru
100 g čokolade za kuvanje (60%)
20 ml ulja

Priprema
Početi sa pripremom fila od kajsija, jer je potrebno vreme da se ohladi i koristi se i u slojevima kolača. Seckano voće izmešati sa šećerom, vanilom i limunovim sokom, pa staviti da provri na srednje jakoj vatri. Kada počne da vri, kuvati 15-20 minuta, mešajući i pasirajući voće. Potrebno je da se smanji barem za pola. Skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 200°C i obložiti kalup (20x20) pek papirom. Izmešati sve suve sastojke, pa im dodati sve tečne, uključujući i 50 g skuvanog i prohlađenog fila od kajsija. Dobro izmešati da se sve poveže, sipati u kalup i odmah peći, u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 12-15 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ostaviti da se hladi 5-10 minuta u kalupu, pa preneti na rešetku zajedno sa pek papirom, da se ohladi do sobne temperature.
Pažljivo i ravnomerno podeliti kolač na tri veoma tanke korice i dobro umutiti voćni fil kako bi omekšao. Staviti prvu koricu na tacnu za torte ili nazad u kalup, kako je Vama lakše, pa naneti polovinu voćnog fila. Ponoviti još jednom, pa staviti poslednju koricu na vrh i staviti celu tacnu u frižider na najmanje četiri sata, po mogućstvu preko noći.
Kada se kolač dobro ohladi, izvaditi iz frižidera i iseći na dvanaest porcija. Čokoladu otopiti sa uljem, pa glazirati svako parče posebno i služiti čim se glazura stegne. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.