Monday 16 September 2024

VEGAN ČOKOLADNI KOLAČ OD JABUKA

Vegan čokoladni kolač od jabuka. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za fil od jabuka
500 g slatkih jabuka; oljuštenih, očišćenih i rendanih
100 g kristal šećera
80 g gustina
100 ml hladne vode
1 kašičica vanile
50 g vegan maslaca, iseckanog
50 g crne čokolade (75%)
Za podlogu od keksa
300 g vegan keksa u komadu (27 komada)
50 g kristal šećera
100 ml vode
Za serviranje
100 ml vegan slatke pavlake
2 kašičice prah šećera, prosejanog
seckani orasi, po želji

Vegan čokoladni kolač od jabuka. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za pripremu sirupa za keks, šećer karamelizovati na srednje jakoj vatri, pa ga preliti vodom i kuvati dok se sav karamel ne rastvori. Skinuti sa vatre i sipati u plitku posudu, da se ohladi i bude mlak.
Rendati očišćene jabuke direktno u šerpicu, kako bi se sačuvao sav sok, dodati im šećer, pa staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri. Zasebno izmešati vodu, gustin i vanilu. Kada jabuke počnu da vre, kuvati oko 5 minuta, dok ne počnu da se zgušnjavanju, pa dodati mešavinu gustina. Neprestano i energično mešati, dok se ne zgusne, još oko 5 minuta. Skinuti sa vatre i dodati maslac. Mešati varjačom dok se maslac ne sjedini sa filom, a zatim podeliti na dva dela. Dodati crnu čokoladu u jedan deo i mešati dok se ne otopi i sjedini. Ostaviti oba fila sa strane na trenutak.
Manji kalup (18x18) obložiti papirom za pečenje. Podeliti keks na tri jednaka dela, pazeći da svaki sloj keksa lepo popunjava kalup. Svaki keksić umočiti u karmel sirup, pa ređati na dno kalupa. Pažljivo i ravnomerno rasporediti vanil fil preko prvog sloja keksa. Sledeći deo keksa provući kroz karamel sirup, pa poređati preko fila od vanile, a zatim naneti ceo topli fil od čokolade. Na kraju poređati poslednji sloj keksića umočenih u karamel sirup. Pokriti vrh plastičnom folijom ili papirom za pečenje i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Kada bude spreman za serviranje, umutiti šlag, posuti orasima i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.