Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNI ESPRESSO CHEESECAKE BEZ PEČENJA

Vegan čokoladni espresso cheesecake bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za podlogu
125 g vegan mlevenog vanila keksa
60 g vegan maslaca, otopljenog
50 g sojinog mleka
30 ml javorovog sirupa
2 kašičice espresso praha
1 kašičica vanile
Za cheesecake fil
100 g vegan krem sira
30 ml javorovog sirupa
1 kašičica vanile
10 g gorkog kakao praha
100 g crne čokolade (75%)
200 ml vegan slatke pavlake
Za čokoladnu glazuru
60 g crne čokolade (75%)
15 ml vegan slatke pavlake

Vegan čokoladni espresso cheesecake bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za podlogu, pomešati sve suve sastojke, pa ih preliti svim tečnim, te mešati spatulicom dok se sve ne poveže. Ova masa se ne može premesiti. U zavisnosti od keksa, možda će biti potrebno dodati još malo mleka, jer bi podloga trebalo da bude prilično mekana. Kada ste zadovoljni podlogom, mali ram ili obruč za torte (12 cm) staviti na tacnu za posluženje, obložiti acetatnom folijom, pa utisnuti podlogu. Dobro poravnati i obavezno podići uz same stranice. Ostaviti sa strane.
Za pripremu fila, otopiti crnu čokoladu i ostaviti da se ohladi. Vegan krem sir izmešati sa javorovim sirupom, kakao prahom i vanilom, najbolje kašikom ili spatulom. Kada se čokolada prohladi, dodati je u krem sir u malim količinama, stalno mešajući, kako se fil ne bi otopio.
Umutiti mekani šlag od slatke pavlake, dodati čokoladu i krem sir i mutiti na najvećoj brzii svega nekoliko sekundi, da se formiraju veoma čvrsti vrhovi. Uzeti podlogu i dodati fil kašikom, pa lepo poravnati. Staviti u frižider na najmanje 8 sati. Kada bude spreman za serviranje, otopiti čokoladu i slatku pavlaku, prohladiti, pa glazirati ohlađeni cheesecake. Ostaviti čokoladu da se stegne i poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 8 porcija.