Saturday 14 September 2024

VEGAN ČOKOLADNI CHEESECAKE SA BOROVNICAMA

Vegan čokoladni cheesecake sa borovnicama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladnu podlogu sa orasima
100 g vegan čokoladnih sendvič keksića
100 g mlevenih pečenih oraha
50 g vegan maslaca, sobne temperature
20 ml vegan slatke pavlake
Za beli čokoladni krem
100 g vegan bele čokolade
60 ml vegan slatke pavlake
1/2 kašičice vanile
Za žele od borovnica
150 g borovnica, svežih ili zamrznutih
75 g ožutog šećera
25 g gustina
75 ml hladne vode
Za cheesecake deo
100 g vegan krem sira
50 g prosejanog prah šećera
1 kašičica vanile
100 ml vegan slatke pavlake
Za čokoladnu glazuru
100 g crne čokolade (70%)
45 g vegan maslaca
20 ml vegan slatke pavlake

Vegan čokoladni cheesecake sa borovnicama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Početi sa pripremom belog čokoladnog krema. Otopiti belu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa joj dodati vanilu i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Pokriti površinu providnom folijom i staviti u frižider na sat vremena.
Kada se beli fil zgusne, pripremiti podlogu. Sitno samleti čokoladne keksiće, pomešati sa mlevenim orasima i mekanim maslacem, pa mešati varjačom dok se svi sastojci ne sjedine. Dodati slatku pavlaku i mešati dok se ne sjedini. Smesa će biti mekana, ali ne i lepljiva. Mali ram za kolače ili obruč (15 cm) staviti na tacnu za tortu, obložiti trakom acetatne folije, pa utisnuti masu od oraha. Poravnati što je više moguće i ostaviti sa strane. Umutiti beli čokoladni krem dok se ne formiraju čvrsti vrhovi, kao za šlag, pa ravnomerno naneti na podlogu i staviti tanjir u frižider.
Za sloj od borovnica, izmešati ih sa šećerom i staviti na srednje jaku vatru. Dok se zagrevaju, u manjoj posudi umutiti gustin i hladnu vodu. Pustiti da borovnice da lagano vre par minuta, dok ne počnu da pucaju i puštaju sok, pa dodati mešavinu gustina i vode i kuvati, stalno mešajući, dok žele ne postane veoma intenzivne boje i veoma gust. Skinuti sa vatre i prebaciti masu u drugu posudu kako bi se brže hladio. Kada bude hladan na dodir, ali još uvek dovoljno maziv, naneti žele preko belog fila pa vratiti tortu u frižider.
Za cheesecake, sjediniti krem sir sa prah šećerom. Zasebno umutiti slatku pavlaku u mekani šlag, dodati joj krem sir i vanilu, pa mutiti dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Nežno rasporediti preko sloja od borovnica i vratiti u frižider na najmanje 6 sati, a po mogućstvu preko noći.
Sledećeg dana, pripremiti čokoladnu glazuru. Otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom i maslacem i sačekati da se prohladi. Skinuti ram i acetatnu foliju, pa obilno glazirati vrh i stranice kolača. Kada se glazura stegne, što bi trebalo da traje svega nekoliko minuta, torta je spremna za serviranje. Od ove količine sastojaka, dobija se 10-12 porcija.