Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNI CHEESECAKE BEZ PEČENJA

Vegan čokoladni truffle cheesecake bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladnu podlogu
100 g vegan vanila keksa, sitno mlevenog
2 kašičice gorkog kakao praha, prosejanog
30 g prosejanog prah šećera
50 g otopljenog vegan maslaca
50 ml sojinog mleka
1 kašičica vanile
Za čokoladni truffle cheesecake
200 g vegan krem sira
20 g gorkog kakao praha, prosejanog
50 g prosejanog prah šećera
200 g crne čokolade (75-80%)
200 ml vegan slatke pavlake
1 kašičica vanile

Priprema
Za pripremu podloge, pomešati suve sastojke, dodati sve tečne i mešati dok se ne formira mekanotesto. Podloga i treba da bude prilično meka, pa se ne treba ustručavati dodati još malo sojinog mleka i ponovo promešati. Mali kalup (15 cm) staviti na tacnu za tortu, obložiti ga acetatnom folijom, pa utisnuti masu za podlogu. Dobro poravnati i ostaviti sa strane.
Za sam cheesecake, otopiti crnu čokoladu i ostaviti da se prohladi. Izmešati vegan krem sir sa kakao prahom, prah šećerom i vanilom, najbolje spatulicom, dok masa ne postane ujednačena. Neki vegan sirevi mogu postati čvršći ili čak izgledati suvo u ovoj fazi, ali to je u redu.
Kada je čokolada spremna, dodavati je u krem sir u vrlo tankom mlazu ili u malim količinama, kako se masa ne bi otopila. Lagano mešati dok se sve ne sjedini i ostaviti na trenutak sa strane.Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati masu sa čokoladom i mutiti na najvećoj brzini samo nekoliko sekundi, dok se ne formiraju vrlo čvrsti vrhovi.
Uzeti pripremljeni kalup i kašikom dodavati masu u slojevima, a zatim je lepo poravnati. Ovo bi trebalo da spreči eventualne praznine. Staviti sve u frižider na najmanje 6 sati, da se lepo ohladi. Ukrasiti po želji i servirati hladno. Od ove količine sastojaka, dobija se 10 bogatih porcija.