Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNE RUM KOCKICE BEZ PEČENJA

Domaći posni sitni kolači. Vegan čokoladne rum kockice bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
250 g kuvane leblebije
100 g crne čokolade (60%)
100 g vegan maslaca
120 g prah šećera, prosejanog
1/2 kašičice vanile
50 ml tamnog ruma
15 g gorkog kakao praha
150 g fino mlevenih badema
100 g mlevenog vegan keksa

Priprema
Procediti leblebije od tečnosti iz konzerve i staviti ih u blender. Tečnost sačuvati za drugi recept ili zamrznuti, ali ne bacati. Zasebno otopiti čokoladu i vegan maslac, bilo na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj i ostaviti ih sa strane da se malo ohlade.
Leblebijama dodati prah šećer, vanilu i rum i blendirati dok ne nastane glatka, aromatična pasta. Dodati kakao prah i dobro izblendirati. U ovom trenutku ne bi trebalo da budu vidljivi delići leblebija.
Dodati otopljenu i prohlađenu čokoladu i blendirati dok ne postane glatko. Prebaciti masu u drugu činiju i dodati mlevene bademe. Mešati i preklapati varjačom ili spatulom dok se masa ne sjedini. Na kraju, dodati mleveni keks u nekoliko navrata, mešajući i preklapajući nakon svake dodate količine. Ako smesa izgleda veoma mekano, može se dodati još malo mlevenog keksa, ali ne preterivati, kako se ne bi stvrdnula nakon hlađenja.
Obložiti mali kvadratni kalup (15x15 za visoke kocke ili 18x18 za nešto niže) papirom za pečenje i pažljivo utisnuti i izravnati smesu. Staviti kalup u frižider na najmanje 4 sata. Seći na 36 kvadrata ili željen broj štangli i poslužiti.