Monday 16 September 2024

VEGAN ČOKOLADNE KOCKE SA JAGODAMA

Vegan čokoladne kocke sa jagodama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za fil od jagoda
350 g jagoda, svežih ili odmrznutih
100 g žutog šećera
15 ml svežeg limunovog soka
1 kašičica vanile
mali prstohvat soli
Za čokoladni kolač
120 g mekog brašna
1 kašičica sode bikarbone
15 g gorkog kakao praha
1 kašičica mlevenog cimeta
mali prstohvat soli
120 g žutog šećera
50 g sosa od jagoda
25 ml ulja
150 ml tople vode
2 kašičice vanile
Za čokoladnu glazuru
100 g čokolade za kuvanje (50%)
20 ml ulja

Priprema
Najpre pripremiti sos od jagoda. Seckano voće izmešati sa žutim šećerom, vanilom, solju i limunovim sokom, pa staviti na srednje jaku vatru da provri. Kada počne da vri, kuvati 15-20 minuta, mešajući i pasirajući voće. Potrebno je da se smanji barem za pola. Ispasirati štapnim mikserom, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 200°C i obložiti kalup (20x20) pek papirom. Dobro izmešati sve suve sastojke. Sipati sve tečne sastojke u zasebnu činiju, dodati 50 g ohlađenog sosa od jagoda, pa dobro izmešati štapnim mikserom. Sipati tečne sastojke preko suvih, izmešati da se sve poveže, sipati u kalup i odmah peći, u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 12-15 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ostaviti da se hladi 5-10 minuta u kalupu, pa preneti na rešetku i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Pažljivo podeliti kolač na tri tanke korice i izmešati sos kako bi omekšao. Staviti prvu koricu na tacnu za torte, pa naneti polovinu sosa od jagoda. Ponoviti još jednom, pa staviti poslednju koricu, pokriti plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje četiri sata.
Kada se kolač dobro ohladi, izvaditi iz frižidera i iseći na dvanaest parčića. Čokoladu otopiti sa uljem, glazirati svako parče posebno i služiti čim se glazura stegne. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.