Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNE CIMET ROLNICE SA BUNDEVOM

Vegan čokoladne cimet rolnice sa bundevom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekano testo
325 g mekog brašna
170 ml tople vode
30 ml ulja
20 g svežeg kvasca
25 g kristal šećera
10 g soli
2 kašičice vanile
Za fil od čokolade i bundeve
135 g bundeve, rendane
75 g žutog šećera
1 puna kašičica mlevenog cimeta
1 kašika gustina
30 ml hladne vode
50 g vegan maslaca
80 g crne čokolade (80%), rendane
1 kašičica vanile
20 g gorkog kakao praha

Priprema
Izmešati kvasac sa šećerom i vodom, te ostaviti sa strane na 10-15 minuta da se kvasac aktivira. Prosejati brašno u veliku posudu, dodati so i dobro izmešati. Kada kvasac bude spreman, napraviti udubljenje u sredini brašna, sipati kvasac, vanilu i ulje i mešati varjačom dok se ne formira veoma mekano testo. Prebaciti testo na pobrašnjenu površinu i mesiti rukama oko 5 minuta, dok ne postane glatko. Ako se previše lepi za ruke, dodati još malo brašna. Staviti testo u veliku posudu, pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena, dok ne udvostruči zapreminu.
Dok testo odmara, pripremiti fil. Rendanu bundevu izmešati sa šećerom i cimetom, pa staviti na srednje jaku vatru. Kuvati, često mešajući, dok sva tečnost ne ispari i fil se gotovo ne pretvori u džem. Zasebno izmešati gustin i vodu, brzo sipati u bundevu i kuvati još oko 2 minuta, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre, odmah dodati maslac, rendanu čokoladu i vanilu i mešati dok se sve ne otopi i sjedini. Na kraju, prosejati kakao prah i sjediniti. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Naraslo testo nežno premesiti, pa razviti u veliki pravougaonik. Rasporediti ohlađeni fil preko testa, pazeći da jedna ivica ostane slobodna. Urolati počev od kraće strane, da bi rolnice bile visoke. Uključiti rernu da se greje na 200°C i iseći rolat na četiri velika dela i poređati ih u pravougaoni pleh (20x20), obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti da rastu oko 20 minuta, dok se rerna zagreva. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200˚C, 15-20 minuta, pa poslužiti odmah. Od ove količine sastojaka, dobija se 4 jako velike rolnice.