Wednesday 18 September 2024

ČOKOLADNA VEGAN TORTA SA ORASIMA I VIŠNJAMA

 Čokoladna vegan torta sa orasima i višnjama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za bogate čokoladne korice
220 g oštrog brašna
100 g kristal šećera
100 g žutog šećera
30 g gorkog kakao praha
3 kašičice instant espresso praha
1 1/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
300 ml ključale vode
60 ml suncokretovog ulja
15 ml jabukovog sirćeta
1 kašičica vanile
Za žele od višanja
120 g višanja, svežih ili odmrznutih
30 ml vode
75 g žutog šećera
40 g gustina
30 g vegan maslaca, isečenog na kockice
Za krem od oraha
500 ml sojinog mleka, hladnog
80 g gustina
75 g kristal šećera
200 g vegan maslaca, sobne temperature
1 kašičica vanile
200 g mlevenih, pečenih oraha

Priprema
Najpre pripremiti žele, jer je potrebno da se zamrzne pre nego što se koristi. Staviti višnje i vodu u blender, dodati šećer i pustiti da radi dok se ne dobije kremasti voćni pire. Dodati gustin i ponovo sve izblendirati. Sipati smesu u šerpu sa debljim dnom i pustiti da provri na srednje jakoj vatri. Kada počne da vri, kuvati dok se ne zgusne, uz stalno mešanje, minut ili dva.
Kada je gotovo, skinuti sa vatre i odmah dodati kockice vegan maslaca. Koristeći štapni mikser, sve dobro izblendirati, pa smesu preneti u dresir kesu. Ostaviti da se malo ohladi, a zatim napuniti četiri modle u obliku srca. Modle koje sam koristila su bile veličine 5x5 centimetara i mogle su da prime oko 50 g želea svaka. Staviti ih u zamrzivač na najmanje 8 sati, ali najbolje preko noći.
Sledećeg dana pripremiti krem od oraha i čokoladne korice. Uključiti rernu da se greje na 180°C. Sipati hladno sojino mleko u veliku šerpu, dodati gustin i šećer, dobro izmešati i staviti na srednje jaku vatru. Kada provri, kuvati uz stalno mešanje kuvati 2-3 minuta, dok se ne zgusne. Kada je gotovo, skinuti sa vatre, pokriti površinu krema papirom za pečenje ili prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
U drugoj činiji izmešati prosejano brašno, kakao prah, instant espresso prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Dodati šećere i sve dobro izmešati. Obložiti tri mala kalupa za torte (15 cm) papirom za pečenje i ostaviti sa strane.
Napraviti udubljenje u sredini suvih sastojaka, sipati ključalu vodu, ulje, vanilu i sirće, pa mešati samo dok se ne sjedini. Masu podeliti na tri kalupa i i odmah peći u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 10-12 minuta, ili dok ne budu pečene. To je najbolje proveriti čačkalicom. Ostaviti da se potpuno ohlade u kalupima.
Kada je sve spremno, mutiti ohlađeni krem dok ne postane lagan i kremast, pa ostaviti sa strane. U velikoj činiji umutiti vegan maslac sa vanilom dok ne postane svetliji i penast. Tome dodati mlevene orahe i prethodno umućeni krem i sve dobro sjediniti. Podeliti krem na dva dela, vodeći računa da jedan deo bude nešto veći, jer će se koristiti za premazivanje torte. Manji deo podeliti na dva jednaka dela.
Poravnati korice ako je potrebno, pa staviti prvu na tacnu za serviranje. Premazati jednim delom krema, izvaditi smrznuta žele srca i poređati ih na prvi sloj, vodeći računa da se dobro utisnu u krem i delimično u prvi sloj kolača, kako bi ostala uspravna. Pažljivo ih poređati, tako da u svakom parčetu torte bude malo želea od višanja.
Ako je potrebno, skinuti malo korice sa sledećeg sloja, kako bi se lepo uklopio sa srcima, staviti preko njih, lagano pritisnuti, pa premazati preostalim delom krema. Na kraju staviti poslednju koricu i premazati celu tortu, koristeći rezervisani krem. Torta je dovoljno čvrsta da se odmah može premazivati. Dekorisati vrh preostalim kremom i staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati. Servirati dobro rashlađeno, uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.