Sunday 8 September 2024

VEGAN TORTA OD ČOKOLADE

Vegan torta od čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
200 g mekog brašna
200 g kristal šećera
100 g gorkog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
200 g crne čokolade
350 g sojinog jogurta
200 ml hladne vode
Za čokoladni fil
250 g vegan maslaca, mekanog
350 g prah šećera
50 g gorkog kakao praha
100 g crne čokolade
2 kašike tamnog ruma
6 kašika sojinog mleka

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo, dodati šećer i dobro izmešati. Otopiti čokoladu i ostaviti da se prohladi. Suvim sastojcima dodati jogurt i vodu, a zatim i čokoladu, pa sve dobro sjediniti. Četiri okrugla kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje, podeliti masu ravnomerno, pa peći odmah, u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, 15 minuta. Proveriti čačkalicom, pa ostaviti da se potpuno ohlade u kalupima.
Za fil, otopiti i prohladiti čokoladu. Penasto umutiti maslac, dodati mu kakao prah i dobro sjediniti. Na kraju dodati i čokoladu i povezati masu. Fil će delovati mekano, što je u redu. Dodati polovinu prah šećera, mleko i rum, pa mutiti dok fil ne postane kremast. Na kraju, prosejati ostatak prah šećera i nastaviti sa mućenjem najmanje 5 minuta, da fil postane lagan i vazdušast, kao šlag.
Poravnati korice, pa staviti prvu na tacnu za tortu. Premazati četvrtinom fila, pa staviti drugu koricu. Nastaviti sa slaganjem dok se sve korice ne postave, pa dekorisati tortu ostatkom fila. Staviti sve u u frižider na najmanje 8 sati. Dekorisati po želji i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 bogatih porcija.