Monday 16 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM

Vegan čokoladna torta sa šumskim voćem. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
250 g mekog brašna
40 g gorkog kakao praha
300 g žutog šećera
1/2 kašičice soli
2 kašičice praška za pecivo
420 ml mlake vode
2 kašičice instant espresso praha
100 ml ulja
2 kašičice vanile
Za fil od šumskog voća
200 g jagoda
100 g malina
50 g višanja
50 g kupina
120 g kristal šećera
80 g gustina
100 g hladne vode
1/2 kašičice vanile
120 g vegan maslaca, hladnog
Za fil od čokolade
100 g crne čokolade (70%)
100 g vegan bele čokolade
250 g vegan slatke pavlake
1 kašičica vanile

Vegan čokoladna torta sa šumskim voćem. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za čokoladni fil, otopiti obe vrste čokolade sa slatkom pavlakom i vanilom. Ostaviti da se prohladi do sobne temperature, pa staviti u frižider na najmanje četiri sata.
Za pripremu fila od šumskog voća, voće izmešati sa šećerom i staviti na srednje jaku vatru. Zasebno izmešati gustin, vodu i vanilu. Kada voće počne da vri, blago ga ispasirati, pa dodati masu sa gustinom i kuvati uz stalno mešanje, 2-3 minuta, dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre, pa dodati vegan maslac. Ostaviti da stoji minut ili dva, a zatim mešati dok se sve ne sjedini. Ako Vam je lakše, ovaj korak se može uraditi i mikserom na najmanjoj brzini. Kada se sve sjedini, pokriti vrh plastičnom folijom i pustiti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti dva kalupa (20 cm) pek papirom. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne bez posebnog redosleda, pa izmešati da se sve sjedini. Ravnomerno raspodeliti masu među kalupima i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 10-15 minuta. Proveriti da li su pečene čak i ranije, jer svaka rerna peče drugačije. Izvaditi iz rerne i pustiti da se hlade u kalupima oko 10 minuta, a zatim okrenuti na rešetku za hlađenje i pustiti da se ohlade u potpunosti.
Kada se sve ohladi i bude spremno, nastaviti sa sastavljanjem torte. Poravnati korice ako je potrebno, pa ih preseći na pola, da bi se dobile četiri tanke kore. Izravnati korice, ako je potrebno i preseći svaku na pola, kako bi se dobili četiri tanka sloja. Voćni fil umutiti mikserom, pa podeliti na dva jednaka dela. Čokoladni fil mutiti čistim metlicama dok ne postane lagan i vazdušast poput šlaga. Odvojiti par kašika fila u drugu posudu.
Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Raspodeliti polovinu voćnog fila i izravnati. Dodati drugu koricu i veći deo umućenog čokoladnog fila. Staviti narednu koricu, ostatak voćnog fila, pa onda i poslednju koricu. Premazati vrh odvojenim filom i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Služiti dobro ohlađeno, uz dodatno voće jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.