Monday 16 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA ORASIMA BEZ PEČENJA

Vegan čokoladna torta sa orasima bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za podlogu
200 g mlevenog vegan vanila keksa
30 g prah šećera, prosejanog
120 g vegan maslaca, otopljenog
100 ml sojinog mleka
1 kašičica vanile
Za filove
900 ml sojinog mleka
120 g gustina
120 g žutog šećera
150 g vegan maslaca
2 kašičice vanile
200 g mlevenog vegan vanila keksa
200 g pečenih oraha, mlevenih
150 g crne čokolade (75%)

Priprema
Za podlogu, izmešati mleveni keks i prah šećer. Preliti otopljenim maslacem, mlekom i vanilom, pa mešati dok se ne formira glatka masa. Mali ram za kolače (15 cm) staviti na tacnu za tortu, obložiti visokom trakom acetatne folije, te ga čvrsto zatvoriti. Staviti masu i dobro je poravnati, formirajući podlogu. Izravnati je što je više moguće i ostaviti sa strane.
Za pripremu filova, hladno mleko izmešati sa gustinom i šećerom, pa staviti na srednje jaku vatru da provri. Kuvati, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne, oko 2-3 minuta. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi samo minut. Dodati vegan maslac, komadić po komadić, stalno mešajući. Kada se otopi, dodati vanilu i sjediniti, pa podeliti krem na dva jednaka dela.
Jednom delu dodati mleveni keks, pa rasporediti preko podloge u ramu za kolače. Staviti u frižider dok se ne pripremi drugi deo. Otopiti čokoladu i ostaviti je da se blago prohladi, pa je dodati u preostali deo fila, zajedno sa mlevenim orasima. Naneti preko sloja sa keksom, poravnati i vratiti tortu u frižider na najmanje 8 sati. Takođe je jako lepa blago zamrznuta pre serviranja. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.