Tuesday 17 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA MALINAMA

Vegan čokoladna torta sa malinama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za sočne korice od čokolade
360 g belog brašna
350 g kristal šećera
30 g gorkog kakao praha
2 ravne kašičice sode bikarbone
300 ml tople vode
200 g sosa od jabuka
100 ml ulja
2 kašike soka limuna
2 kašičice vanile
Za fil od malina
500 g malina, svežih ili odmrznutih
150 g kristal šećera
100 ml hladne vode
80 g gustina
2 kašičice vanile
120 g vegan maslaca
Za dekoraciju
200 g crne čokolade (50%)
200 ml vegan slatke pavlake
1/2 kašičice vanile

Vegan čokoladna torta sa malinama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Ispasirati maline, izmeriti dobijeni pire, pa sipati 400 g u šerpicu, dodati šećer i staviti na srednje jaku vatru. Zasebno izmešati gustin, vodu i vanilu. Kada voće počne lagano da vri, dodati razmućeni gustin i kuvati, uz stalno mešanje, oko dva minuta, dok se ne zgusne i ne počne ličiti na puding od malina. Skinuti s vatre, pa dodati maslac nasečen na kockice. Mešati dok se sve ne poveže, pa pokriti providnom folijom ili parčetom papira za pečenje, te ostaviti sa strane da se hladi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti dva kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne bez posebnog redosleda i nežno mešati dok se sve ne poveže. Podeliti masu za korice, te peći odmah, u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 30-35 minuta. Važno je da se korice ne prepeku. Pečene izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade par minuta, te ih okrenuti na rešetke za hlađenje i ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Kada su i korice i fil sobne temperature, nastaviti sa pravljenjem torte. Ohlađeni fil dobro umutiti mikserom da bi se lakše nanosio, pa ga podeliti na tri jednaka dela po težini. Korice poravnati ako je potrebno, pa ih podeliti na dva dela, da bi se dobile četiri tanje korice.
Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Dodati trećinu fila, poravnati, pa staviti narednu koricu. Nastaviti ovako dok se ne potroše sve korice i sav fil, pa pokriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati.
Kada je torta čvrsta i spremna za dekoraciju, otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature, a zatim staviti kratko u frižider, do 30 minuta, da bi se mogao koristiti za dekorisanje. Dekorisati ohlađenu tortu po želji, pa služiti uz dezertno vino ili jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 16-20 porcija.