Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA LEŠNICIMA

Vegan čokolanda torta sa lešnicima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane vanila korice
400 g mekog brašna
2 kašičice praška za pecivo
550 ml mlake vode
450 g kristal šećera
2 kašičice jabukovog sirćeta
100 ml ulja
3 kašičice vanile
Za brownies korice
150 g mekog brašna
20 g gorkog kakao praha
150 g žutog šećera
1 1/4 kašičice praška za pecivo
mali prstohvat soli
240 ml tople vode
60 ml ulja
1 kašičica vanile
Za ganache
300 g crne čokolade (75%)
400 ml vegan slatke pavlake
Za fil od vanile i lešnika
900 ml sojinog mleka
120 g gustina
200 g kristal šećera
2 kašičice vanile
250 g vegan maslaca, iseckanog na kockice
150 g pečenih i mlevenih lešnika

Vegan čokolanda torta sa lešnicima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Najpre napraviti fil od vanile. Hladno mleko izmešati sa gustiomn, vanilom i šećerom, pa pustiti da provri na srednje jakoj vatri. Čim počne da se zagreva, početi sa mešanjem, da ne bi zagorelo. Kada počne da vri, kuvati, neprekidno mešajući, dok se ne zgusne, oko 2-3 minuta. Skinuti sa vatre i dodait vegan maslac, komadić po komadić, neprekidno mešajući. Po želji, može se koristiti i štapni mikser. Kada se fil dobro sjedini, prekriti vrh plastičnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti dva mala kalupa (15 cm) pek papirom. Izmešati sve tečne sastojke, dodati sve suve, pa sve dobro izmešati da se sjedini. Čim je testo spremno, sipati ga ravnomerno u pripremljene kalupe i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta, proveravajući čak i ranije da li su pečene. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade u kalupima.
Nakon toga, pripremiti brownies korice. Neka rerna i dalje radi na 180°C. Obložiti jedan mali kalup (15 cm) pek papirom i ostaviti sa strane. Dobro izmešati suve sastojke, dodati sve tečne i sjediniti bez previše mešanja, da bi korica ostala što sočnija. Sipati u pripremljeni kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 15-18 minuta. Proveriti čačkalicom, pa ostaviti da se ohladi u kalupu nekoliko minuta, a zatim izvaditi na rešetku i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ako je rerna dovoljno velika, sve tri korice se mogu peći istovremeno, naravno.
Za ganache, otopiti čokoladu i slatku pavlaku, pa ostaviti da se hladi postepeno na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se ne ohladi previše, da bi bio fino maziv.
Kada se sve ohladi i bude spremno, nastaviti sa sastavljanjem torte. Poravnati korice ako je potrebno i svaku od njih preseći na dva tanka sloja. Fil od vanile mutiti mikserom na najvećoj brzini dok ne postane kremast, pa ga podeliti na dva jednaka dela. Jednom delu dodati pečene lešnike, a drugi ostaviti bez dodataka. Pažljivo, po težini, podeliti ganache na pet jednakih delova.
Staviti prvu čokoladnu koricu na tacnu za kolače, postaviti visoki ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Ovo je neophodno zbog visine torte. Rasporediti polovinu fila od lešnika i preliti petinom ganache krema. Ne mora da bude savršeno, jednostavno izravnati što je moguće više. Na ganache staviti jedan od vanil korica, pa naneti petinu ganache fila. Prekriti preostalim filom od lešnika i staviti još narednu čokoladnu koricu na vrh. Vrlo nežno pritisnuti celom dlanom, kako bi se torta potpuno smestila u obruč. Naneti polovinu fila od vanile i pažljivo rasporediti još jedan deo ganache fila. Staviti narednu koricu od vanile, te prekriti polovinom fila od vanile. Nežno naneti ganache i staviti narednu koricu od vanile. Ponovo veoma lagano pritisnuti.
Rasporediti poslednji deo ganache krema po vrhu i staviti poslednju koricu od vanile. Pokriti vrh plastičnom folijom ili papirom za pečenje i staviti celu tortu u frižider na najmanje 8 sati, po mogućstvu i malo duže. Kada je spremna, dekorisati po želji i poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.