Monday 16 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA KREMOM OD KESTENA

Vegan čokoladna torta sa kremom od kestena. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane korice od vanile
200 g oštrog brašna
240 g kristal šećera
1 ravna kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1 kašičica jabukovog sirćeta
50 ml ulja
2 kašičice vanile
280 ml vode
Za mirisni fil od kestena i ruma
350 g svežeg pitomog kestena
1 kašika kristal šećera
20 ml vode
50 g meda od maslačka
1 kašičica vanile
100 g vegan maslaca, sobne temperature
100 ml vegan slatke pavlake
1 kašika tamnog ruma
Za bogati fil od čokolade
75 g crne čokolade (75%)
100 ml vegan slatke pavlake
Za dekoraciju
100 g crne čokolade (75%)
150 ml vegan slatke pavlake

Priprema
Zaseći koricu svakog kestena, dodati šećer i staviti da provre. Od trenutka ključanja, kuvati barem 40 minuta, dok se kestenje ne otvori. Ocediti od viška vode i ostaviti tek toliko da se može ljuštiti, pa skinuti koricu i odmeriti 200 g očišćenog kestenja. Staviti u blender zajedno sa vodom i vanilom i pustiti da radi dok se ne dobije gust pire. Dodati med i staviti na srednje jaku vatru. Kada počne lagano da vri, kuvati i mešati dok ne ispari sva tečnost. Skinuti sa vatre i ostaviti da se u potpunosti ohladi uz povremeno mešanje.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti dva kalupa (20 cm) pek papirom. Dobro izmešait sve suve sastojke, pa im dodati sve tečne i povezati bez previše mešanja, da bi korice ostale makene. Sipati u pripremljene kalupe i peći odmah u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, nekih 8-10 minuta. Tanke su i nežne, pa paziti da se ne prepeku. Korice ostaviti da se prohlade u kalupima, pa okrenuti na rešetke za hlađenje i ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Ohlađeni kesten pire dobro umutiti sa mekanim maslacem i rumom. Zasebno umutiti veoma čvrsti šlag, pa ga lagano umešati u fil. Staviti u frižider do korišćenja. Za ganache, otopiti čokoladu i slatku pavlaku, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi i blago zgusne.
Veoma pažljivo preneti ohlađene korice na radnu površinu, pa ih poravnati, ako je neophodno, a zatim ih preseći horizontalno na dva dela, za četiri tanke korice. Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto.
Izvaditi fil od kestena iz frižidera i podeliti ga na dva jednaka dela, pa naneti jednu polovinu na prvu koricu. Staviti sledeću koricu, naneti čokoladni ganache, pa onda i narednu koricu. Premazati filom od kestena i staviti poslednju koricu na vrh. Pokriti plastičnom folijom ili parčetom pek papira i staviti sve u frižider na najmanje 8 sati.
Napraviti krem za dekoraciju odmah po stavljanju torte na hlaženje. Otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature, pokriti površinu, bilo parčetom papir za pečenje ili plastičnom folijom, pa ostaviti u frižideru preko noći. Narednog dana, izmešat krem spatulom da se opusti i razmekša, dekorisati tortu po želji i služiti dobro ohlađenu, uz domaću kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.