Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA KEKS KREMOM

Vegan čokoladna torta sa kremom od keksića. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
240 g mekog brašna
35 g kakao praha
1 1/4 kašičice sode bikarbone
1 kašičica instant espresso praha
veći prstohvat soli
300 ml tople vode
200 g meda od maslačka
70 ml ulja
3 kašičice vanile
20 ml sirćeta
Za keks krem
125 g vegan maslaca
1 kašičica vanile
50 g kristal prah šećera
150 g fino mlevenog vegan keksa
150 ml svežeg soka narandže
50 g pečenih lešnika, mlevenih
50 g pečenih oraha, mlevenih
Za dekoraciju
100 g crne čokolade (70%)
30 ml ulja

Vegan čokoladna torta sa kremom od keksića. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti tri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati im sve tečne i mešati žicom dok se sve ne sjedini. Sipati masu u pripremljene kalupe i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 10-12 minuta. Proveriti čačkalicom, pa ih ostaviti ih da se ohlade u kalupima do kraja.
Dok se torte hlade, pripremiti keks krem. Penasto umutiti maslac sa vanilom, dodati prah šećer i mutiti još par minuta, dok ne postane kao šlag. Dodati sitno mleveni keks i mutiti na najmanjoj brzini dok se delimično ne sjedini. Početi sa dodavanjem soka narandže u tankom mlazu, bez zaustavljanja miksera, te mutiti dok se sve ne poveže u gladak krem. Kada se masa dobro sjedini, dodati mlevene lešnike i orahe i ponovo izmešati. Krem može delovati mekano, ali to je u redu. Staviti posudu u frižider da se krem ohladi dok se korice hlade.
Kada je sve spremno, nastaviti sa sastavljanjem torte. Poravnati korice ako je potrebno i još jednom umutiti krem. Ako u ovom trenutku deluje previše gusto za mazanje, što se može desiti ako je keks malo suvlji, dodati još vrlo malo soka narandže i dobro umutiti. Uzeti 2-3 kašike krema i staviti u posebnu posudu, a ostatak podeliti na dva jednaka dela po težini.
Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Naneti polovinu fila, pa staviti drugu koricu, ostatak fila, a zatim i treću koricu. Naneti odvojeni fil po vrhu torte i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Kada bude spremna za serviranje, ostaviti tortu na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. U međuvremenu otopiti crnu čokoladu i ulje ostaviti da se malo ohladi, kako bi čokolada ostala tečna. Iseći tortu na pojedinačne porcije i preliti svaku otopljenom čokoladom. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.