Monday 16 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA CRNIM VINOM

Vegan čokoladna torta sa crnim vinom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
250 g mekog brašna
40 g gorkog kakao praha
300 g kristal šećera
10 g praška za pecivo
1/4 kašičice soli
50 g ekstra crne čokolade (95%), sitno rendane
225 ml vrele vode
200 ml vegan crnog vina
100 ml ulja
1 1/2 kašičice vanile
Za fil
300 ml vegan slatke pavlake
200 g ekstra crne čokolade (90%)
1 kašičica vanile

Priprema
Otopiti čokoladu i slatku pavlaku, dodati vanilu i dobro promešati. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, pa staviti u frižider na najmanje 2 sata.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (20x30) pek papirom. Izmešati brašno, kakao, prašak za pecivo i so, pa dodati šećer i rendanu čokoladu i dobro sjediniti. Preliti sve tečne sastojke preko suvih, bez posebnog redosleda, pa poezati masu bez previše mešanja.
Sipati masu u kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 20-25 minuta. Proveriti čak i ranije, jer bi korica trebalo da ostane što mekša. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi u plehu oko 10 minuta, a zatim preokrenuti na žicu za hlađenje da se ohladi u potpunosti.
Kada sve bude spremno, poravnati koricu pa je preseći na tri veoma tanka sloja. Fil umutiti u veoma čvrst šlag, pa podeliti na tri jednaka dela.
Staviti prvu koricu na tacnu za torte, pa pažljivo naneti trećinu fila. Ponavljati postupak dok se sve ne potroši, pa preostalim filom premazati celu tortu u tankom sloju. Staviti u frižider na najmanje 8 sati. Kada je torta spremna za služenje, seći na na tanke kriške i služiti uz dodatnu rendanu crnu čokoladu i jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.