Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA CRNIM PIVOM

Vegan čokoladna torta sa crnim pivom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice
225 g mekog brašna
30 g kakao praha
1 ravna kašičica praška za pecivo
100 g kristal šećera
100 g žutog šećera
300 ml crnog piva
60 ml ulja
2 kašičice vanile
1 kašika jabukovog sirćeta
Za fil od bele čokolade i oraha
150 g vegan maslaca, mekanog
200 g kristal prah šećera, prosejanog
100 g vegan bele čokolade
150 g mlevenih pečenih oraha

Vegan čokoladna torta sa crnim pivom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti dva mala kalupa (15 cm) pek papirom. Prosejati brašno, kakao prah i prašak za pecivo, dodati oba šećera i dobro izmešati. Dodati sve tečne sastojke i nežno mešati dok se masa ne sjedini. Nema potrebe mešati predugo, masa će se lako sjediniti. Podeliti masu na dva jednaka dela po težini i peći odmah, u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 20-25 minuta. Proveriti da li su pečene ranije kako bi ostali sočne i mekane. Izvaditi korice iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade u plehovima.
Otopiti belu čokoladu i ostaviti da se prohladi. Penasto umutiti mekani maslac, dodati belu čokoladu i dobro sjediniti. Dodati prah šećer i orahe i mutiti još 5 minuta na najvećoj brzini, dok fil ne postane lagan i vazdušast. Staviti u frižider da se stegne.
Kada se sve ohladi, nastaviti sa sastavljanjem torte. Poravnati korice, ako je potrebno i podeliti fil na dva dela, pazeći da jedan bude veći. Staviti prvu koricu na poslužavnik, prekriti je većim delom fila i staviti drugu koricu na vrh. Naneti preostali fil po vrhu i stranicama torte i staviti je u frižider na najmanje 8 sati. Služiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.