Saturday 14 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA BUNDEVOM

Vegan čokoladna torta sa bundevom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
200 g mekog brašna
200 g žutog šećera
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice mlevenog cimeta
prstohvat klinčića
prstohvat soli
200 g pirea od bundeve
2 kašičice vanile
75 ml ulja
120 ml tople vode
Za fil od crne čokolade
100 g ekstra crne čokolade (90%)
100 g crne čokolade (50%)
250 ml vegan slatke pavlake
Za krem
150 g crne čokolade (50%), podeljeno
100 ml vegan slatke pavlake

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti tri mala kalupa (12 cm) pek papirom. Dobro izmešati suve sastojke, pa dodati sve tečne i sjediniti žicom bez previše mešanja. Raspodeliti masu ravnomerno između pripremljenih kalupa i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta. Proveriti čačkalicom obavezno, pazeći da se ne prepeče. Ostaviti da se hlade u kalupima.
Za fil, otopiti čokolade i slatku pavlaku, pa ostaviti da se lagano hladi na sobnoj temperaturi, vodeći računa da se ne stegne previše.
Korice izvaditi iz kalupa, poravnati, pa staviti prvu na tacnu za kolače. Obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram za kolače oko nje. Naneti polovinu fila, pa staviti drugu koricu. Ponoviti još jednom, pokriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati.
Sledećeg dana, otopiti slatku pavlaku i 100 g čokolade, pa ohladiti do sobne temperature, a zatim staviti u frižider na barem 2 sata. Kada je krem spreman, mutiti ga dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Zasebno otopiti preostalu crnu čokoladu. Izvaditi ohlađenu tortu iz frižidera, premazati je kremom i preliti otopljenom čokoladom. Vratiti tortu u frižider na sat vremena i služiti dobro ohlađenu. Od ove količine sastojaka, dobija se 8-10 porcija.