Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA OD BUNDEVE

Vegan čokoladna palačinka torta od bundeve. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za palačinke od bundeve
250 g mekog brašna
50 g hlebnog brašna
10 g praška za pecivo
120 g pirea od bundeve
600 g gazirane vode
60 g kristal šećera
1 kašičica vanile
Za čokoladni fil
200 g crne čokolade
120 g vegan mlečne čokolade
400 g vegan slatke pavlake
30 g vegan maslaca
30 g gorkog kakao praha
2 kašičice ekstrakta ruma
1 1/2 kašičice vanile

Vegan čokoladna palačinka torta od bundeve. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za fil, čokolade otopiti sa slatkom pavlakom, vodeći računa da masa ne provri. Skinuti sa vatre, dodati maslac, ekstrakt ruma i vanilu i dobro izmešati. Pokriti površinu plastičnom folijom, ostaviti da se ohladi do sobne temperature, te staviti u frižider na najmanje 6 sati.
Za palačinke, izmešati pire od bundeve, polovinu gazirane vode, šećer i vanilu. Prosejati brašno i prašak za pecivo i mešati dok se ne formira gusto testo. Dodati preostalu gaziranu vodu i mutiti dok testo ne postane glatko. Zagrejati i blago nauljiti veliki tiganj za palačinke, pa malom kutlačom (80 ml) sipati testo na tiganj, brzo okrećući kako bi se testo rasporedilo po celoj površini. Ovo će osigurati da palačinke budu tanke.
Pržiti na srednje jakoj vatri dok površina ne izgleda čvrsta, okrenuti nežno i pržiti još 15-20 sekundi. Ponoviti sa preostalim testom dok se ne iskoristi sve. Trebalo bi da se dobije 12 ili 13 palačinkica. Ostaviti ih da se potpuno ohlade.
Kada se fil stegne i palačinke ohlade, nastaviti sa sastavljanjem torte. Ohlađenom filu dodati kakao, pa mutiti na najvećoj brzini dok se ne formira čvrsti mousse. Ostaviti oko četvrtine fila za dekoraciju torte, a ostatak fila podeliti na 12 jednakih delova. Ovo je najbolje uraditi po težini.
Staviti prvu palačinku na tacnu za kolače, naneti deo fila, ravnomerno do ivica, pa staviti narenu palačinku i nastaviti tako dok se sve palačinke ne iskoriste. Premazati celu tortu odvojenim filom i staviti u frižider na najmanje 8 sati. Poslužiti sa svežim sezonskim voćem i jakom kafom. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.
Vegan čokoladna palačinka torta od bundeve. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.