Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA MALINAMA I KOKOSOM

Vegan čokoladna torta sa malinama i kokosom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane korice
125 g mekog brašna
25 g gorkog kakao praha
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
veći prstohvat soli
200 g sojinog mleka
1 kašika jabukovog sirćeta
200 g kristal šećera
80 ml ulja
2 kašičice vanile
Za fil od bele čokolade i kokosa
400 g vegan bele čokolade
200 g vegan slatke pavlake
50 g kokosovog brašna
1 kašičica vanile
100 g svežih malina

Priprema
Čokoladu otopiti sa slatkom pavlakom, pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Prekriti površinu plastičnom folijom ili papirom za pečenje, pa staviti u frižider na najmanje četiri sata.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (20x30) pek papirom. Izmešati sirće i mleko, pa ostaviti sa strane oko 10 minuta. Zasebno prosejati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so, pa dodati šećer i dobro izmešati. Dodati sve tečne sastojke i povezati bez previše mešanja, da bi korice ostale mekane. Sipati masu u kalup, te peći odmah, u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta. Budući da svaka rerna peče različito, proveriti čačkalicom ranije. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi u plehu.
Kada se sve ohladi i bude spremno, nastaviti sa sastavljanjem torte. Fil od belečokolade mikserom umutiti u šlag, najpre najmanjom brzinom oko 30 sekundi, a zatim najvećom dok fil ne počne da se steže. Dodati kokosovo brašno i vanilu i nastaviti sa mućenjem dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
Izravnati koricu ako je potrebno i pažljivo je iseći na dva tanka sloja po debljini i po dužini, kako bi se dobile četiri tanke, gotovo kvadratne korice. Odvojiti nekoliko kašika fila u posebnu posudu, a ostatak podeliti na tri jednaka dela. Staviti prvu koricu na tacnu za torte i zatvoriti ram za kolače oko nje. Naneti prvi deo fila, staviti drugu koricu i drugi deo fila, a zaitm i sveže maline, te nastaviti sa slaganjem dok se sve ne potroši. Alternativno, maline se mogu umešati u fil da bi ih bilo u svakom sloju. Pokriti vrh torte plastičnom folijom ili papirom za pečenje i staviti u frižider, zajedno sa odvojenim filom, na najmanje 8 sati.
Kada se torta lepo ohladi, izvaditi iz frižidera, skinuti ram i dekorisati odvojenim filom. Poslužiti u tankim kriškama uz sveže pripremljeni espresso ili desertno vino po izboru. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.