Monday 16 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA KIKIRIKI PRALINOM

Vegan čokoladna torta sa kikiriki pralinom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
90 g mekog brašna
100 g kristal šećera
15 g gorkog kakao praha
1/2 kašičice praška za pecivo
mali prstohvat soli
1 1/2 kašičice jabukovog sirćeta
1 kašičica vanile
30 ml ulja
150 ml vrele vode
1 kašičica instant espresso praha
Za kikiriki pralinu
150 g kikirikija, pečenog, neslanog
150 g kristal šećera
50 ml vegan slatke pavlake
50 g vegan maslaca, neslanog
mali prstohvat soli
Za ganache
150 ml vegan slatke pavlake
100 g crne čokolade (70%)

Priprema
Početi sa pripremom praline. Metalni pleh obložiti papirom za pečenje, rasporediti pečeni kikiriki u jednom sloju i ostaviti sa strane. Šećer karamelizovati na srednje jakoj vatri i čim dobije duboku boju ćilibara, skinuti sa vatre, preliti ravnomerno preko kikirikija i ostaviti da se ohladi u potpunosti.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti mali kalup (15 cm) pek papirom. Dobro izmešati sve suve sastojke, dodati sve tečne i nežno mešati dok se sve ne poveže. Sipati masu u kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 10-15 minuta. Ostaviti da se hladi u kalupu nekoliko minuta, a zatim izvaditi na rešetku za hlađenje i pustiti da se hladi na sobnoj temperaturi postepeno.
Kada se šećer potpuno ohladi, pažljivo ga slomiti i blendirati dok ne nastane veoma gusta pasta. Ako se želi malo teksture, nije potrebno blendirati do kraja. Dodati omekšali vegan maslac i ponovo pustiti blender da radi. Na kraju dodati vegan slatku pavlaku i blendirati dok se ne postigne željena tekstura.
Poravnati ohlađenu koricu, pa preseći na dva jednaka, tanka dela. Staviti prvu koricu na tačnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Sipati pralinu preko nje, poravnati i staviti drugu koricu. Lagano pritisnuti da se izravna i staviti celu tortu u frižider na najmanje 4 sata.
Za ganache, otopiti čokoladu i slatku pavlaku, pa ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Preliti preko torte i vratiti je u frižider na još 4 sata. Služiti u tankim kriškama, uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 10 porcija.