Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA TORTA SA KAFOM I LEŠNICIMA

Vegan čokoladna torta sa kafom i lešnicima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za brownie korice
200 g mekog brašna
35 g gorkog kakao praha
3 kašičice instant espresso praha
veliki prstohvat soli
150 g vegan maslaca
150 ml sojinog mleka
200 g crne čokolade (75%)
240 g žutog šećera
2 kašičice vanile
Za lešnik karamel fil
300 g vegan mlečne čokolade
200 ml vegan slatke pavlake
100 g pečenih mlevenih lešnika
1 kašičica vanile
mali prstohvat soli

Vegan čokoladna torta sa kafom i lešnicima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Čokoladu otopiti sa slatkom pavlakom, odmah dodati pečene lešnike i i dobro izmešati. Pokriti površinu fila prijanjajućom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se prvo ohladi do sobne temperature, a zatim u frižideru najmanje 4 sata.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (20x30) pek papirom. Otopiti čokoladu sa maslacem, šećerom i mlekom, pa skinuti sa vatre i dodati vanilu. Dodati sve suve sastojke i lagano mešati dok se ne sjedini. Sipati masu u kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta. Imati na umu da čačkalica ne bi trebalo da izađe potpuno čista, jer to znači da su brownies prepečeni. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hlade na sobnoj temperaturi.
Kada je sve spremno, sa sastavljanjem torte. Izvaditi fil iz frižidera, ostaviti ga da stoji oko 10 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ga umutiti električnim mikserom na najvećoj brzini, dok ne postane vrlo gladak i gust. Podeliti ga na dva dela. Iseći brownies na dva dela po širini i staviti prvi deo na tacnu za tortu. Premazati polovinom fila, a zatim poklopiti drugim delom. Premazati ostatkom fila po vrhu i stranama. Staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati, kako bi se ukusi sjedinili. Kada je spremna za posluženje, izvaditi iz frižidera i ostaviti na sobnoj temperaturi 15-20 minuta, kako bi se lakše sekla. Od ove količine sastojaka, dobija se 10 bogatih porcija.