Wednesday 18 September 2024

ČOKOLADNA VEGAN TORTA SA LEŠNICIMA I KARAMELOM

 Čokoladna vegan torta sa lešnicima i karamelom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice
150 g brašna
25 g gorkog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice sodе bikarbone
1/4 kašičice soli
150 g kristal šećera
100 g sosa od jabuka
150 ml vode
1 kašičica instant kafe u granulama
45 ml ulja
1 puna kašičica vanile
1/2 kašičice sirćeta
Za mućeni karamel sos
60 ml vode
120 g kristal šećera
200 ml vegan slatke pavlake, podeljene
1/2 kašičice vanile
1 kesica šlagfiksa, 10 grama
Za fil
400 ml sojinog mleka, hladnog
60 g gustina
25 g gorkog kakao praha
75 g kristal šećera
1 kašičica vanile
200 g vegan maslaca, mekanog; podeljeno
100 g paste od lešnika (ili maslaca od lešnika bez dodataka)
100 g crne čokolade (75%)
150 g vegan bele čokolade
prehrambena boja, po želji

 Čokoladna vegan torta sa lešnicima i karamelom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Najpre napraviti karamel sos. U šerpicu sipati šećer i vodu, staviti na srednje jaku vatru i pustiti da se šećer počne topiti. Bez mešanja, pustiti da se karamelizuje lagano.
Kada dobije lepu boju, dodati polovinu vegan slatke pavlake i vanilu i smanjiti vatru još malo. Nastaviti sa kuvanjem dok se sve ne sjedini i ne postane ujednačene boje, 2-3 minuta i skinuti sa vatre. Ostaviti da se malo prohladi, pa staviti u frižider preko noći, ili na najmanje 6 sati.
Sledećeg dana, ispeći korice i napraviti fil. Pustiti da se rerna zagreje na 180°C. Uzeti veliki činiju i prosejati brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodati šećer i dobro izmešati. Obložiti tri mala okrugla kalupa (15 cm) papirom za pečenje i ostaviti ih sa strane.
Napraviti udubljenje u suvim sastojcima i dodati vruću vodu, ulje, vanilu, sos od jabuke, kafu u granulama i sirće i dobro umutiti. Podeliti smesu ravnomerno između pripremljenih plehova i odmah peći u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, 8-10 minuta, ili dok ne bude gotova. Proveriti čačkalicom, vodeći računa da korice ostanu sočne. Ostaviti da se ohlade u plehovima.
Kada se korice ohlade, preći na pravljenje fila. Hladno sojino mleko umutiti sa šećerom, gustinom i kakao prahom, staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri. Kuvati 2-3 minuta, neprekidno mešajući, dok se masa ne zgusne poput pudinga. Skinuti sa vatre, dodati 30 g vegan maslaca i dobro pomešati. Pokriti površinu providnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Kada je sve hladno na dodir, vegan maslac dobro umutiti sa vanilom dok ne postane svetao i vazdušast. Ovo je najbolje uraditi električnim mikserom na najjačoj brzini. Umutiti skuvani puding da malo omekša, a zatim ga sjediniti sa umućenim maslacem. Ako fil izgleda mekano nakon ovog koraka, to je u redu. Izmeriti fil, pa 250 g staviti u drugu veliku činiju.
Otopiti i ohladiti obe čokolade zasebno. Dodati otopljenu tamnu čokoladu u manju porciju fila, zajedno sa maslacom od lešnika i umutiti kremasto. Dodati otopljenu vegan belu čokoladu u veću porciju fila i dobro sjediniti. Ako se koristi boja za hranu, dodati je sada i izmešati. Staviti obe činije u frižider na oko 30 minuta.
Dok se fil hladi, umutiti preostalih 100 ml vegan slatke pavlake u mekani šlag. Umutiti i karamel kratko, dodati ga u umućeni šlag i dobro umutiti. Na samom kraju dodati šlagfiks i sve sjediniti.
Ukoliko je potrebno, poravnati korice, pa staviti prvu na tacnu za posluženje. Premazati polovinom fila od čokolade i lešnika, a zatim i polovinom umućene karamele. Ponoviti još jednom i završiti sa poslednjom koricom. Budući da su filovi čvrsti, nije potrebno koristiti foliju i ram za tortu. Staviti tacnu u frižider na najmanje dva sata.
Dekorisati ohlađenu tortu kremom od bele čokolade i vratiti u frižider na najmanje 8 sati. Poslužiti dobro ohlađeno. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.