Wednesday 18 September 2024

VEGAN ČOKOLADNA KREM TORTA SA DVE VRSTE ČOKOLADE

Vegan čokoladna krem torta sa dve vrste čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane čokoladne korice
250 g mekog brašna
40 g gorkog kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
3 kašičice instant espresso praha
200 g kristal šećera
100 g žutog šećera
400 ml vrele vode
80 ml ulja
20 ml tamnog ruma
2 kašičice vanile
1 kašika jabukovog sirćeta
Za džem od kajsija
350 g kajsija, sveže ili smrznute, bez koštica
100 g kristal šećera
30 ml vegan Rizlinga
1/2 kašičice vanile
Za čokoladni mousse
150 g crne čokolade (75%)
50 g ekstra crne čokolade (95%)
500 ml vegan slatke pavlake
2 kašičice vanile
mali prstohvat soli

Vegan čokoladna krem torta sa dve vrste čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Najpre pripremiti čokoladni mousse. Otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, vanilom i solju, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi do sobne temperature, povremen mešajući. Kada bude hladno na dodir, pokriti površinu plastičnom folijom i staviti u frižider na 5-6 sati.
Nakon toga, pripremiti džem od kajsija. Usitniti kajsije u glatki pire, izmešati ih sa šećerom, pa staviti na srednje jaku vatru da provre. Čim počne da vri, dodati vino i početi sa mešanjem. Kuvati, neprekidno mešajući, dok se masa ne smanji za otprilike polovinu. Nakon oko 15 minuta kuvanja, džem bi trebalo da bude gotov. Može se kuvati i duže, samo će postati gušći i intenzivnije boje. Kada se postigne željena tekstura, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (20x30) pek papirom. Dobro promešati sve suve sastojke, dodati im sve tečne, pa lagano mešati dok se sve ne poveže. Sipati masu u pripremljeni pleh i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 18-20 minuta, dok se ne ispeče. Ostaviti da se potpuno ohladi u plehu.
Kada sve bude spremno, poravnati koricu ako je potrebno, pa je preseći na pola po debljini i dužini, da se dobiju četiri tanke korice. Ostaviti ih sa strane za sada. Čokoladni mousse mutiti mikserom na najvećoj brzini dok se ne formiraju čvrsti vrhovi, pa podeliti na tri jednaka dela. Lagano zagrejati ili dobro promešati džem kako bi bio lakši za nanošenje.
Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Ravnomerno naneti trećinu džema od kajsija preko korice, sačekati par trenutaka da upije, pa naneti trećinu čokoladnog fila. Ponavljati postupak dok se sav materijal ne potroši i ako je ostalo malo džema, premazati ga preko poslednje korice, a ako nije, biće u redu i tako.
Staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati. Kada bude spremna, skinuti ram i acetatnu foliju, dekorisati po želji i služiti u tankim kriškama uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.